PERSECUCIÓ DE LES PRÀCTIQUES CONTRA LA LLIURE CONCURRÈNCIA

Competència imposa una sanció històrica a cinc petroleres

Repsol, Cepsa, Disa, Galp i Meroil sumen una multa de 32,4 milions d'euros

El regulador penalitza els pactes de no agressió i l'intercanvi de dades

3
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Patacada a les petroleres. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat una sanció de 32,4 milions a cinc petroleres, la més gran de la història per al ram, per pràctiques restrictives de la lliure concurrència. La sanció més important correspon a Repsol, amb 20 milions; seguida de Cepsa, amb 10 milions.

La resta es reparteix entre Disa -xarxa de gasolineres de la família Carceller (Damm)-, amb 1,3 milions; la portuguesa Galp, amb 800.000 euros; i la catalana Meroil -propietat de diversos propietaris de gasolineres-, amb 300.000 euros. La resolució de la Sala de Competència inclou vots particulars de dos dels seus cinc  membres, Fernando Torremocha i Benigno Valdés, però la decisió final va prosperar gràcies al suport del president de la CNMC, José María Marín Quemada, i de les vocals María Ortiz i Idoia Zenarrutzabeitia.

Les multes provenen de l'expedient S/0474/13 obert el 2013. En la seva resolució, la CNMC conclou que les companyies van infringir l'article 1 de la llei de Defensa de la Competència i el 101 del Tractat de la Unió Europea (UE). Les pràctiques d'intercanvi de dades i pactes de no agressió es van fer en zones de pas estratègiques i en èpoques de vacances, quan hi ha més afluència de vehicles a les carreteres.

ZONA DE SANT JOAN DESPÍ / La CNMC creu provat que Repsol i Cepsa van tancar un acord per coordinar les gasolineres de Brea de Aragón i Illueca ( Saragossa) el juliol del 2013. També van mantenir «un pacte de no agressió» al juliol i agost del 2011 «en relació amb les accions d'ingerència en cada una d'aquestes a les estacions abanderades per l'altra». Al seu torn se'ls imputen «intercanvis d'informació estratègica» el 2011, 2012 i 2013 en gasolineres gestionades per una d'aquestes i abanderades i subministrades en exclusiva per l'altra. També es recull «un pacte de no agressió de preus entre Cepsa i Disa» entre juliol i setembre del 2011 i un altre entre totes dues sobre «els preus a aplicar el juliol del 2013 a Ceuta».

Així mateix es denuncien «intercanvis d'informació de Disa i Meroil» l'any 2012 sobre els preus a les estacions de servei de l'entorn de Sant Joan Despí (Baix Llobregat); i el 2013 «en relació amb els seus marges operatius». La sentència de la CNMC també esmenta «un intercanvi d'informació entre Galp i Meroil» en relació amb un contracte de subministrament i abanderament el mes de maig del 2013.

UN ALTRE EXPEDIENT PENDENT / L'expedient inicial es va desglossar en dos. El primer és el que s'ha resolt ara. L'altre, el S/0484/13, està pendent  i  es deu a «la coordinació en matèria de preus» entre els operadors i els empresaris independents que operen amb les seves marques. Aquest, a més a més de Repsol i Cepsa, afecta BP i les empreses Lence Torres, Complejo San Cristóbal, Cerro de la Cabaña, Estació de Servei Macar i Estació de Servei Lorqui.

La investigació va començar el 2013 «després de constatar-se increments significatius en el preu dels carburants en un context de nivells generals de preus minoristes a Espanya més elevats» dels països de l'entorn. La CNMC, llavors Comissió Nacional de la Competència (CNC) per una banda i Comissió Nacional d'Energia (CNE) per l'altra, va practicar inspeccions per certificar «possibles conductes bilaterals anticompetitives».

PUGNA I RECUSACIONS / La pugna de les petroleres i la CNMC arriba en un moment de recusacions de Repsol i el sector al president de l'organisme, José María Marín Quemada, i altres consellers. Repsol recorrerà la multa davant l'Audiència Nacional i la titlla d'«injusta, desproporcionada i il·legal». També Cepsa pledejarà, igual que Meroil, que considera la multa «arbitària, injusta i il·legal».

Notícies relacionades

Fa uns dies, la CNMC va sancionar Cepsa amb 2,5 milions i BP amb 750.000 euros per imposar els preus a la xarxa de gasolineres de tercers que operen amb la seva marca. La multa, rebaixada a BP després de les al·legacions, va ser per un expedient del 2009, que la CNMC acusa les companyies d'incomplir. Repsol, que va recórrer davant els tribunals, està sancionada amb cinc milions, però espera la decisió dels jutges.

La Federació Nacional de Transportistes va considerar «insuficient i no exemplaritzant» la sanció. Facua va reclamar al Govern que intervingui els preus de la gasolina.