SAQUEIG D'UNA ENTITAT BANCÀRIA

PP i PSOE carreguen contra els pagaments irregulars a Caja Madrid

El FROB calcula que van generar un perjudici de 14,8 milions

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

L'expedient que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha remès a la fiscalia sobre suposades irregularitats en matèria retributiva i de previsió social de l'alta direcció de Caja Madrid ha despertat el rebuig contra aquestes suposades pràctiques des dels principals partits. El PSOE va reclamar que es depurin «totes les responsabilitats» per via penal per la pèrdua de 14,8 milions en retribucions «irregulars», mentre que el PP va qualificar aquestes pràctiques de «desvergonyiment».

La secretària d'Ocupació del PSOE, Mari Luz Rodríguez, va reaccionar a la denúncia reclamant que «caigui tot el pes de la llei» sobre aquells directius que van percebre sous excessius i suposadament irregulars. Rodríguez va recordar que els alts càrrecs afectats per aquests supòsits van ser nomenats per Miguel Blesa, designat president de la caixa per l'expresident del Govern José María Aznar, i va insistir: «De totes les persones afectades, cap és socialista i cap va ser nomenada per un Govern socialista», cosa que va assegurar que «diu molt bé de quin costat cau la responsabilitat política». A més a més, va afegir que el PSOE ja va fer autocrítica quan li va correspondre al detectar alguns afiliats implicats en el cas de «les targetes de la vergonya», que van ser expulsats del partit.

Des del PP no es van donar per al·ludits. El president del PP-Andalusia, Juanma Moreno, va qualificar de «desvergonyiment» i «canallada» que directius de Caja Madrid percebessin sous excessius i suposadament irregulars, a l'espera, no obstant, d'un pronunciament judicial. «Em fa vergonya que en un país on hi ha tantes famílies que ho passen malament hi hagi senyors que es posin sobresous sense cap mena de raó i sense cap justificació cobrin quantitats milionàries», va assegurar.

Moreno va afegir que espera que «la fiscalia ho estudiï i qui hagi comès irregularitats que ho pagui, en majúscules i amb tot el pes de la llei». «Qualsevol comportament irregular en qualsevol fila política, sigui del PSOE o del PP, ha de ser denunciat, i si els jutges ho consideren oportú, han de pagar», va manifestar el dirigent.

Notícies relacionades

També es va pronunciar la secció espanyola de Transparència Internacional (TU), que va afirmar que l'enviament a la Fiscalia de l'expedient demostra que, al final, «preval el control sobre la irregularitat», i va demanar que «tot surti a la llum» per evitar la «impunitat» dels que s'hagin lucrat il·legalment.

SALARIS / Segons l'informe del FROB, entre el 2007 i el 2010 (sota la presidència de Blesa, que va liderar la caixa madrilenya entre el setembre del 1996 i el gener del 2010, quan va cedir el testimoni a Rodrigo Rato) es van produir diverses actuacions en les quals s'hauria pogut produir el cobrament per part d'alts directius de l'entitat de «percepcions excessives». Així, entre altres, el 2008 es va produir una pujada salarial als membres de l'alta direcció «significativament més gran» que la deguda, que va arribar a superar el 26%. A més, segons el FROB, es van donar aportacions suposadament irregulars als plans de pensions; mentre que també es van produir irregularitats en l'extinció de contractes, així com en el pagament de diversos conceptes (bonus, indemnitzacions), amb un possible perjudici per a l'entitat de 9,1 milions.