FALLIDA de l'aerolínia catalana

Les asseguradores de Spanair discuteixen pagar la multa

Liberty, Zurich i Aon informen que la pòlissa no cobreix indemnitzar en cas de mala gestió

El desemborsament de 10,8 milions tan sols s'haurà de fer efectiu amb sentència ferma

Ferran Soriano, expresident de Spanair.

Ferran Soriano, expresident de Spanair. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU
BARCELONA

El pagament de la multa de 10,8 milions d'euros que ha imposat el jutge José Manuel de Castro a l'excúpula de Spanair està sent motiu de discussió entre la defensa dels condemnats i el grup d'empreses asseguradores liderades per Liberty, Zurich i la corredoria Aon. Les firmes asseguradores han informat els exconsellers que en cas de mala gestió per part dels administradors la pòlissa de responsabilitat civil no cobreix el pagament de la pena imposada pel jutge, segons expliquen fonts del concurs.

El Jutjat Mercantil número 10 de Barcelona va fer pública una sentència dijous passat en què declarava culpable el concurs de creditors de l'aerolínia catalana i imposava una sanció econòmica i dos anys d'inhabilitació per a qualsevol càrrec d'administració de béns aliens a tots els membres de la cúpula. El jutge va considerar que s'havia endarrerit un mes la presentació del concurs de creditors i que els administradors, fins i tot sabent que la fallida era més que probable, s'havien seguit venent bitllets i augmentant el volum del deute, cosa que havia causat un perjudici que ha xifrat en 10,8 milions d'euros.

El consell d'administració el componien Ferran Soriano, exvicepresident econòmic del Barça; els exdirectius Michael Balint i Benny Zakrison, Fira de Barcelona, l'Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya (Avançsa, propietat de la Generalitat), Inversions Turístiques Comercials (Turisme de Barcelona), Miquel Martí (Moventia), Josep Mateu (RACC), Jordi Bagó (Grup Sehrs) i Josep Maria Benet (Mediapro).

Notícies relacionades

El pagament dels 10,8 milions d'euros no s'haurà de fer efectiu fins que la sentència sigui ferma. La defensa ja ha anunciat que recorrerà davant l'Audiència Provincial i fins al Suprem, si és necessari, cosa que pot allargar el procés fins a dos anys. L'administració concursal, formada per PWC i De Gisbert Abogados, no demanarà l'avançament de la multa als administradors perquè si es fes  així, aquests fons es destinarien a pagar els deutes amb els treballadors. Si finalment la sentència fos favorable al consell, s'haurien de tornar els diners.

La llei concursal obliga a pagar la sanció a parts iguals entre tots els membres del consell, independentment de qui tenia més o menys accions a Spanair. Un altre dels elements de discussió és si les pòlisses subscrites cobreixen les persones físiques i les jurídiques. És a dir, no és clar si l'assegurança també cobreix la Generalitat, Fira de Barcelona i Turisme de Barcelona. En tot cas, els advocats estan estudiant ara si aquestes institucions tenen assegurances pròpies que puguin cobrir aquestes contingències.