Les asseguradores carreguen contra la reforma fiscal del Govern

Unespa diu que no s'aposta per l'estalvi a llarg termini i que el canvi en els plans de pensions penalitza els que estan a punt de jubilar-se

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / Barcelona

Les asseguradores consideren que la reforma fiscal no incentiva l'estalvi a llarg termini. La patronal del sector, Unespa, considera a més que la reducció dels límits de reducció en l'IRPF per aportacions a productes de previsió social afectarà sobretot els que estiguin a punt de jubilar-se, que fins ara disfruten d'un màxim més elevat.

Aquesta organització, presidida per qui va ser directora general d'Assegurances amb el PPPilar González de Frutos, afirma que les mesures anunciades pel Govern s'han quedat curtes "a l'hora de poder autofinançar-se i de poder generar un benestar col·lectiu suficient". En un comunicat destaquen que "Espanya té un problema de com a mínim 300.000 milions d'euros, i és una massa d'estalvi que difícilment es generarà amb les mesures que ara s'anuncien".

Unespa critica la disminució dels límits de reducció per aportacions a plans de pensions i a plans de previsió assegurats (PPA) i, en especial, l'impacte negatiu sobre els que estan a punt de jubilar-se. L'avantprojecte de reforma de l'IRPF estableix un límit anual deduïble de 8.000 euros davant els 10.000 actuals o els 12.500 dels que tenen més de 50 anys. 

En aquest sentit, recorden que en els pròxims dies l'Administració començarà a informar els ciutadans, per primera vegada, "sobre les seves expectatives racionals de pensió pública" i, afegeixen, "no té gaire sentit informar algú de la seva futura pensió i, alhora, limitar-li les possibilitats de completar-la mitjançant l'estalvi".

Aquest col·lectiu també retreu a l'Executiu que no prengui mesures per impulsar l'assegurança privada de salut amb mecanismes "que ja existeixen i funcionen en altres països. Resulta difícil d'entendre una mesura d'aquesta naturalesa en un país que registra tantes tensions en la seva despesa sanitària".

Notícies relacionades

Pel que fa al nou producte creat en la reforma i denominat Pla Estalvi 5, Unespa assegura que"no aposta decididament per l'estalvi a llarg termini" i per generar la massa d'estalvi que requereix el país.

Al seu torn, critiquen que no s'hagi introduït "cap element addicional de foment de les rendes vitalícies assegurades", que són l'autèntica pensió privada complementària i el sistema de cobrament idoni de l'estalvi acumulat, al garantir un pagament durant tota la vida del beneficiari.