CONTENCIÓS SOBRE EL MODEL COMERCIAL

Un tribunal dóna la raó a l''outlet' de la Roca per obrir els festius

L'alcalde del municipi i el centre comercial expressen la seva satisfacció

El TSJC permet l'execució d'una sentència recorreguda per la Generalitat

Visitants del centre comercial La Roca Village, l’octubre passat.

Visitants del centre comercial La Roca Village, l’octubre passat. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ
BARCELONA

Obrir el gran outlet de La Roca Village els diumenges i festius no causarà un dany significatiu als seus competidors comercials, i per això, mentre no hi hagi una sentència ferma sobre aquest llarg contenciós amb la Generalitat, el centre comercial pot acollir-se als beneficis de ser en un municipi turístic. Aquesta és la conclusió a la qual va arribar la secció cinquena de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que dóna la raó de manera provisional a Value Retail (propietària del centre comercial) i l'Ajuntament de la Roca

El cas, que es remunta al 2010, no està ni de bon tros tancat, però sí que suposa una victòria temporal dels partidaris d'ampliar els horaris de l'outlet. El tribunal permet executar de manera provisional una sentència del 17 d'octubre del 2013, a favor de La Roca Village i el municipi. El Departament d'Empresa i Ocupació i la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), van presentar un recurs de cassació.

El contenciós de la Roca gira al voltant de si és o no un municipi turístic (cosa que li permetria obrir les botigues els festius) i difereix del debat sobre els horaris del comerç en general, encara que afecta el mateix assumpte sobre el model que es busca. L'última llei del comerç català va ampliar de 8 a 10 el nombre de festius que les botigues poden obrir, per no ser inconstitucional.

Com que el cas pot dilatar-se uns tres anys, la Roca va sol·licitar al          TSJC poder obrir els comerços en festiu mentre s'espera la resolució del Tribunal Suprem. Aquesta és la petició a la qual el TSJC ha accedit ara, i per la qual l'alcalde de la Roca del Vallès, Rafael Ros (CiU), i el centre comercial van expressar ahir la seva satisfacció. Des de l'altra part, la del Govern català i la CCC, en canvi, es recalcava que el cas segueix viu i l'última paraula la dirà el Suprem.

RECURS / De fet, és improbable que La Roca Village pugui obrir els diumenges de manera immediata. Primer, perquè requereix un temps d'organització del personal. Segon, perquè fins dijous que ve es pot presentar un recurs de reposició, i la CCC segur que adoptarà aquesta mesura, va anunciar ahir el president de l'organització de comerciants, Miquel Àngel Fraile.

El Departament d'Empresa i Ocupació no tenia decidit ahir si presentaria el seu propi recurs de reposició, segons fonts de la conselleria.

Notícies relacionades

L'alcalde de la Roca va reconèixer que es tracta d'una «victòria parcial», però que és un primer pas molt important. El temps d'espera de la resposta del Suprem, va dir, es pot «aprofitar» per atraure inversors que creïn infraestructures turístiques, com per exemple hotels.

El TSJC argumenta la decisió emparant-se en «els principis de llibertat d'empresa i de lliure competència». Només tindria sentit frenar l'execució de la sentència si complir-la fes un mal de difícil reparació (si una altra resolució posterior la revoqués), diu la sentència, i en el cas de La Roca Village els perjudicis a la resta del comerç són una «mera hipòtesi». Fraile va lamentar «la falta de coneixement comercial» del jutge.