RESSORGIMENT D'UNA MARCA EMBLEMÀTICA

Brindis amb Cacaolat

Cobega i Damm inauguren la planta de Santa Coloma amb el 22% més de facturació i un pla d'expansió

Mas veu un «miracle» que s'hagi evitat el tancament després del concurs de creditors

A la fàbrica 8 Mas fa broma amb Daurella, Parlón i Puig.

A la fàbrica 8 Mas fa broma amb Daurella, Parlón i Puig. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES
BARCELONA

El lema Salvem Cacaolat! es va tornar a sentir ahir. En aquest cas no va ser per evitar el tancament de l'emblemàtica marca catalana, sinó per celebrar la inauguració de la nova planta a Santa Coloma de Gramenet. Els nous copropietaris de Cacaolat, Sol Daurella i Demetrio Carceller, van alçar ahir una ampolla de batut de xocolata per brindar amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per la nova vida de l'empresa després d'haver superat un concurs de creditors i ser rescatada pels grups familiars catalans Cobega (Daurella) i Damm (Carceller), que hi han invertit 130 milions.

El president de la Generalitat va qualificar de «miracle» que s'hagi evitat el tancament de l'empresa Cacaolat després d'haver caigut en un concurs de creditors i d'haver patit una trajectòria agitada que la va deixar en mans de la família Ruiz-Mateos. «En circumstàncies normals, hauria estat liquidada», va postil·lar per afegir que la Generalitat intenta impulsar el mateix desenllaç en altres empreses, en una referència velada a Panrico.

El Pepi, el nen que apareix al logotip de Cacaolat des de fa 80 anys, torna a córrer. La companyia preveu acabar aquest any amb una facturació de 45 milions, xifra que suposa una millora del 22% respecte al 2012, gràcies a la recuperació d'alguns dels seus productes clàssics, a la reconquista de supermercats, amb una quota de mercat rècord del 55%, i bars i cafeteries, segons va explicar Francesc Lluch, director general del grup. El pas següent serà introduir la marca en mercats internacionals, entre els quals ja compten amb Xipre, Malta, Suècia i Andorra, i per als quals disposen d'un projecte de desembarcament al nord d'Àfrica de la mà de Cobega i Damm.

Notícies relacionades

Sol Daurella va subratllar que, encara que «tot projecte com aquest implica sacrificis», l'empresa ha mantingut més de 200 llocs de treball després de sortir del concurs i patir una reestructuració. A més d'aprimar la plantilla de l'antiga fàbrica del Poblenou de Barcelona, el grup va tancar la planta de Saragossa i ha concentrat la producció a Santa Coloma de Gramenet. De moment, la planta treballa en dos torns amb la possibilitat de passar a tres o fins i tot a quatre si funciona els dissabtes, encara que dependrà de si es compleixen els plans de creixement.

L'alcaldessa de la ciutat, Núria Parlón, tenia una sensació de revival. Les restes de l'activitat cervesera que va ocupar les antigues instal·lacions que va abandonar Damm fa uns anys delataven el passat recent. «Vam viure el tancament de Damm -va indicar- com una pèrdua i ara celebrem l'obertura de la planta de Cacaolat».