Rubalcaba demana suprimir els bitllets de 500 euros per combatre el frau i la delinqüència

Un organisme britànic sosté que el 90% estan en mans del crim organitzat

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, afirma que mai ha vist un bitllet de 500 euros. / periodico

2
Es llegeix en minuts

El secretari general delPSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha proposat aquest dissabte eliminar elsbitllets de 500 euroscom a mesura de lluita contra elcrim organitzat i l'evasió de capitals, i que la quantitat recaptada a Espanya per Hisenda a l'eliminar els diners ocults es dediqui a programes socials contra la pobresa.

Rubalcaba ha mantingut a la madrilenya seu socialista de Ferraz una trobada col·loqui amb ciberactivistes i especialistes de diferents àmbits per exposar les iniciatives del PSOE en matèria de lluita contra la pobresa i per escoltar els suggeriments de la societat.

Segons el seu diagnòstic, la supressió dels bitllets de 500 euros obligaria a fer que els que ara tenen aquests diners ocults a Hisenda els haguessin de treure a la llum per canviar-los i, per tant, a donar explicacions sobre la seva procedència i, en el seu cas, a pagar els impostos per les transaccions no declarades.

Després d'admetre que "és evident que a l'Estat no li sobren els diners", ha insistit en la necessitat d'obtenir nous recursos econòmics mitjançant el reforç de la lluita contra el frau fiscal i dedicar una part dels ingressos obtinguts per aquesta via a programes d'aquesta mena.

Espanya, el país amb més bitllets de 500

Espanya, ha dit, és el país de la UE on hi ha mésbitllets de 500 euros, fins a un quart del total, un fet que ha relacionat directament amb el frau fiscal i la delinqüència.

"S'ha de lluitar per cada euro per raons ètica i també per raons pràctiques", ha sentenciatRubalcaba, que ha detallat que la prohibició d'aquests bitllets dificultaria la comissió de "delictes fiscals" perquè --ha argumentat-- hi ha gent que els utilitza bé, però és "molt freqüent" que siguin diner negre i que s'utilitzin en l'evasió fiscal o la corrupció.

Ús delictiu

Un estudi delBanc Central Europeu (BCE) apunta que només un terç dels bitllets de 500 euros en circulació d'utilitzen per a fins de transaccions, mentre que l'Agència Britànica contra el Crim Organitzat assenyala que el 90% de tots ells estan en mans delcrim organitzat.

Notícies relacionades

"Aquí hi ha diners i aquests diners s'han de recuperar per al conjunt dels ciutadans", ha proclamat el secretari general del PSOE.

Juntament amb la supressió d'aquests bitllets, una mesura que Rubalcaba vol que el Govern traslladi a la UE, el líder del PSOE també ha apostat per constituir un fons d'emergència social europeu dotat amb 3.500 milions d'euros, i ha assegurat que si a Espanya s'aprovés un pla nacional dotat amb 1.000 milions es podrien crear o mantenir 30.000 llocs de treball.