LA COMPETÈNCIA

De La Roca Village a la Jonquera

A Espanya hi ha 16 centres 'outlet', però aviat en seran 17

1
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS
BARCELONA

Les botigues de marca que venen roba de temporades passades amb importants descomptes van néixer als EUA en la dècada dels 30, encara que no va ser fins als 70 que es va obrir el primer centre comercial de localsoutlet. A Espanya, aquests complexos no hi van arribar fins al 1998, quan va obrir les seves portes La Roca Village.

El seu èxit va ser instantani (el primer mes ja havia rebut 100.000 clients), i de mica en mica aquesta mena de centres comercials van anar florint per tot el territori. En l'actualitat existeixen 16 d'aquests complexos comercials a Espanya, encara que aviat obrirà el número 17, a la Jonquera. Serà inaugurat el pròxim 16 de maig, i serà el segon de Catalunya. En altres zones d'Espanya, com a la Comunitat de Madrid, n'hi ha cinc, els mateixos que a Andalusia. I, encara que la majoria funcionen, també hi ha centres que han tancat, com Alcor Plaza (Madrid).

A tot Europa hi ha projectats més de 85 nous centresoutleten els pròxims anys. El país que més en té és el Regne Unit (35), seguit d'Itàlia (22).

Notícies relacionades

Per La Roca Village passen cada any 3,2 milions de visitants, dels quals més del 60% són turistes internacionals d'alt poder adquisitiu. El centre compta amb busos diaris des de Barcelona, facilita les visites dels creueristes i també té serveis especials per a visitants xinesos i russos.

Però el centre no ha guanyat totes les seves batalles: la ciutat ha demanat, sense èxit, ser considerada municipi turístic perquè el centre pugui obrir els diumenges. Se li ha denegat.