JORNADA DE MOBILITZACIÓ

Toxo i Méndez diuen que l'aturada ha estat un èxit i avisen que augmentarà la pressió social

Repten el president del Govern que convoqui una consulta sobre la seva política d'ajustos

Els secretaris generals d’UGT, Cándido Méndez (esquerra), i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo.

Els secretaris generals d’UGT, Cándido Méndez (esquerra), i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo. / Sergio Barrenechea (EFE)

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / Madrid

Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, secretaris generals de CCOO i UGT, han qualificat d'“èxit” el seguiment de la vaga general d'avui i han advertit que la pressió social augmentarà si continuen les retallades com a única proposta per sortir de la crisi. Aquesta conclusió ha estat compartida pel secretari general d'USO, Julio Salazar, que ha destacat com un obstacle per al seguiment de l'aturada l'abundància de contractes en precari. 

A l'espera de que finalitzi la jornada, les centrals mantenen que la vaga ha estat seguida pel 80% dels treballadors convocats i destaquen el menor consum a l'augmentar el nombre de comerços tancats. A més, xifren el seguiment de la vaga en el sector públic entre el 52% en l'administració central de l'Estat al 75% en la local o en el sector de l'educació tant pública com privada.

Els líders sindicals han recordat que en aquesta ocasió hi ha 600.000 treballadors que no han pogut sumar-se a l'aturada perquè és el nombre de persones que han augmentat les llistes de l'atur des de la vaga passada del 29 de març.

Una dada que fa pensar Méndez i Toxo que la jornada d'aturada ha estat més recolzada que la de març és que el Govern ha destacat el seu ministre d'Economia, Luis de Guindos, per respondre davant la mobilització i que el president de la CEOE, Juan Rosell, hagi convocat a una roda de premsa, cosa que no va fer fa vuit mesos.

Els líders sindicals han reptat el president del Govern a convocar un referèndum sobre les retallades. “Si creu que el recolza la majoria, que tingui valentia per convocar-lo”, ha dit Toxo.

POLÍTIQUES FRACASSADES

“Estem profundament agraïts als ciutadans que han sabut entendre que només un canvi rotund de les polítiques d'ajust pot parar aquest estat de coses”, ha dit en roda de premsa el líder d'UGT.

Notícies relacionades

Malgrat que avui el Congrés dels Diputats ha donat el vistiplau al projecte de Pressupostos de l'Estat, Toxo ha demanat a l'Executiu que “llegeixi adequadament l'estat d'ànim de la societat” i canviï el projecte en el tràmit del Senat. Contràriament, “s'augmentarà la indignació activa”. Segons el líder de CCOO, tant l'Executiu de Rajoy com les autoritats europees, “haurien de reconèixer el seu fracàs” per imposar només austeritat.

Per recolzar aquestes afirmacions han denunciat la paradoxa que mentre es desplomen els salaris i el consum, la inflació es dispara fins al 3,5%. Es deu, segons Méndez, al fet que han pujat els impostos, les taxes, els medicaments. En concret, el volum de salaris s'ha reduït en més de 430 milions d'euros mentre que hi ha més de 6.000 milions d'euros en excedents empresarials per la destrucció d'ocupació.