Anar al contingut

Patrocina:

Milers de persones clamen contra les retallades a Barcelona

Els sindicats asseguren que la protesta ha congregat a un milió de persones, i la Guàrdia Urbana redueix la xifra a 110.000

AGUSTÍ SALA / Barcelona

Al passeig de Gràcia i als carrers veïns s'han concentrat milers de persones per participar en la manifestació de la vaga general d'aquest dimecres, una protesta que ha començat puntual, a les sis de la tarda. L'avinguda de la Diagonal ha quedat tallada en els dos sentits a l'altura del carrer de Balmes per les mobilitzacions. L'afluència de públic, un milió segons els sindicats; 110.000, segons la Guàrdia Urbana, i 50.000, segons la Delegació del Govern, ha convertit el que havia de ser una marxa en una concentració per la impossibilitat d'avançar. 

A la capçalera de la manifestació --que tenia previst transcórrer fins a la confluència del passeig de Gràcia amb la Diagonal-- hi havia els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, així com la dirigent d'USOC, Antònia Gil, i els dirigents d'Unió de Pagesos i altres líders sindicals europeus, com Harald Fiedler, de l'alemany DGB; a més de representants d'organitzacions veïnals o moviments d'estudiants que integren la plataforma cívica Prou Retallades.

Sense moure's

A causa de l'afluència de gent concentrada a la zona, i més d'una hora després d'iniciar-se la marxa, els representants dels sindicats, organitzacions veïnals i altres moviments socials, han optat per improvisar un escenari al punt de partida i procedir a la lectura del comunicat final.

Gallego, Álvarez i Gil han insistit que la lluita seguirà fins que "els governs espanyol i català acabin amb les polítiques de retallades". El comunicat, llegit per l'actor Quim Masferrer (Teatre de Guerrilla), destaca que les protestes no acabaran "fins que no canviïn aquestes polítiques". El text, amb el lema "No Callem", reparteix entre el PP i CiU la responsabilitat d'unes retallades i ajustos que són "totalment injustes per a la majoria de la població i inútils per sortir de la crisi".

Un milió de persones

I, com sempre, comença la guerra de xifres de la incidència que la vaga està tenint a Catalunya. Els sindicats han assegurat que la protesta ha congregat un milió de persones, i la Guàrdia Urbana ha reduït la xifra a 110.000. Al matí, Gallego i Álvarez han assegurat que "Catalunya està paralitzada" i que el seguiment ronda el 85%, la Generalitat i les patronals Pimec i Cecot ho rebaixen a només el 20%, informen Josep M. Berengueras i Toni Fuentes.

Comerços tancats

La jornada de vaga general s'ha estat vivint aquest dimecres a Barcelona amb relativa tranquil·litat, amb la majoria dels comerços tancats, ja sigui perquè han tancat voluntàriament o per l'acció dels piquets. A primera hora de la tarda, s'havien produït menys incidents que durant l'aturada general del març passat.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha denunciat que, des de primeres hores del matí fins a les 16.00 hores d'aquest dimecres, 93 autobusos han estat objecte de sabotatges i que en un dels vehicles un passatger ha resultat ferit de caràcter lleu, informa Efe.

Autobús apedregat

La companyia municipal de transports explica que una persona que viatjava en un autobús de la línia 79, que ha estat apedregat per piquets quan circulava pel carrer de Botànica de l'Hospitalet de Llobregat, ha resultat ferida lleu al trencar-se un dels vidres laterals del vehicle.

La vaga general ha paralitzat les principals indústries de la comunitat i ha tingut un seguiment desigual en el comerç, en una jornada en què, segons els sindicats, l'aturada ha estat d'un 85%, i no s'han produït més incidents, encara que sí 14 detencions.

Aturades a l'Administració

El seguiment de la vaga en el sector privat i públic ha estat del 19,8%, segons ha informat el Departament d'Empresa i Ocupació, que ha detallat que a la Generalitat ha secundat les aturades el 21,72 % dels treballadors, per sobre del seguiment a l'Administració en l'última vaga (20,56 %).

0 Comentaris
cargando