LA CRISI DE L'EURO

Guindos afirma que el Govern treballa per evitar que es compleixin previsions "tan negatives" com les de l'FMI

El ministre assegura que l'Eurogrup recolza que Espanya faci un ajust "sensat, sensible a les circumstàncies econòmiques"

Luis de Guindos, aquest dimarts a Luxemburg, a la reunió de ministres de Finances de l’euro.

Luis de Guindos, aquest dimarts a Luxemburg, a la reunió de ministres de Finances de l’euro. / Yves Logghe (AP)

2
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / Luxemburg

El ministre d'Economia,Luis de Guindos, ha dit aquest dimarts que el Govern treballa amb plans d'ajustos i reformes per evitar que es compleixin lesprevisions "tan negatives" que ha fet el Fons Monetari Internacional(FMI) sobre l'economia espanyola. Guindos ha ressaltat que l'Eurogruprecolza que Espanya faci un ajust "sensat, sensible a les circumstàncies econòmiques".

L'FMI preveu que l'economia espanyola es contregui un 1,5% el 2012 i un 1,3% el 2013. Vaticina a més que Espanya no complirà els objectius de dèficit per a aquest any i el següent i només aconseguirà situar-se per sota del 3% el 2017.

"En el que treballa el Govern espanyol és a intentar evitar que es produeixin aquestes projeccions i per a això està posant en marxa tota la política econòmica", ha indicat. "Volem que no es compleixi una projecció de creixement tan negativa", ha afegit.

Segons Guindos, l'informe de l'FMI conté a més elements positius per a Espanya. Així, reconeix que "ja pràcticament aquest any es tanca el dèficit exterior i l'any que ve es va a un superàvit" i que "comença a haver-hi una correcció important des del punt de vista dels desequilibris macroeconòmics", i que això "posa la base de la recuperació futura".

El ministre d'Economia també ha subratllat que la rebaixa de la previsió de creixement no afecta només Espanya sinó "totes les zones del món". "Hi ha una desacceleració econòmica relativament sincronitzada, relativament homogènia en les diferents parts de l'economia mundial, que lògicament és més intensa a la zona euro", ha apuntat.

Compra de bons

Sobre la possibilitat que Espanya demani un rescat per millorar el seu finançament, el ministre d'Economia ha assenyalat que el programa de compra de bons per part delBanc Central Europeu(BCE) "és un instrument disponible, que està obert, que no té data de caducitat".

"En aquests moments, l'important per al Govern espanyol és continuar amb el programa de reformes, continuar amb la reducció deldèficit públici dissipar tots els dubtes que existeixen sobre el futur de la zona euro", ha reiterat.

Notícies relacionades

"Com diu l'FMI en el seu informe, la prima de risc d'Espanya hauria de ser molt més reduïda d'acord amb els fonaments i aquí està tenint un pes els dubtes sobre el futur de l'euro", ha apuntat Guindos.

El ministre d'Economia ha assegurat que l'Eurogrup va recolzar aquest dilluns tant el pla de reformes com el Pressupost per al 2013 aprovat pel Govern espanyol. "Hi va haver una valoració positiva dels tres elements de la política econòmica espanyola: l'estratègia basada a sanejar la banca, reformes estructurals per fomentar el creixement i fer un ajust pressupostari sensat, sensible al que són les circumstàncies econòmiques del país", ha dit.