DEBAT SOBRE LA FISCALITAT DE LES GRANS FORTUNES

L'impost de patrimoni aportarà més de 200 milions a Catalunya

El gravamen es reinstaura amb caràcter temporal per al 2011 i el 2012 per reduir el dèficit

El Govern recupera avui el tribut per a 160.000 contribuents amb bases a partir de 700.000 €

Gràfic de limpost de patrimoni

Gràfic de limpost de patrimoni

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID
FIDEL MARSREAL / BARCELONA

La necessitat obliga. Dos dies després que el portaveu del Govern català, Francesc Homs, desqualifiqués l'impost de patrimoni perquè «acaba gravant les classes mitjanes», la Generalitat ha decidit que no impedirà l'aplicació a Catalunya d'aquest tribut, que avui preveu recuperar per decret el Consell de Ministres.

CiU admet en privat que arran de les crítiques rebudes per suprimir l'impost de successions així que vaaccedir al Govern de la Generalitat, ara seria molt difícil justificar davant l'opinió pública que la Generalitat renuncia a una altra font d'ingressos. I això quan dia rere dia s'insisteix en el missatge que les arques de l'administració catalana estan en situació de precarietat. I és que amb l'impost recuperat Catalunya rebrà més de 200 milions cada any (el col·lectiu de tècnics del ministeri d'Hisenda, eleva la xifra anual a un total de 271 milions).

Amb tot, la federació nacionalista públicament posposa la seva decisió fins dilluns que ve. I ahir el líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, va considerar «innecessari» recuperar aquest impost perquè grava béns que ja han tributat a Hisenda. Duran va censurar la cacofonia del Govern a l'hora d'anunciar la mesura i va insistir que «el que seria lògic» seria plantejar un impost sobre les grans fortunes. Preguntat, directament, sobre si Catalunya aplicarà el tribut, va contestar: «No en conec la lletra menuda, no sé què farà Catalunya».

Duran va parlar ahir telefònicament amb la vicepresidenta econòmica del Govern, Elena Salgado, per a assegurar-se que l'Executiu espanyol seguirà compensant econòmicament les autonomies per la supressió de l'impost el 2008 tant si apliquen el nou tribut als seus territoris com si no ho fan. Salgado va aclarir en roda de premsa que serà així, ja que el decret llei no permet al Govern restar diners a les autonomies que finalment renunciïn a recuperar l'impost.

ELS COSTOS DE LA CRISI / Amb la recuperació de l'impost sobre el patrimoni, a petició del candidat socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, per a bases a partir de 700.000 euros, José Luis Rodríguez Zapatero busca conciliar-se amb l'electorat de l'esquerra després d'un any i mig de retallades i decisions impopulars.

«Perquè els que més tenen contribueixin més a la sortida de la crisi, afavorint el compliment dels objectius d'estabilitat assumits per Espanya», va afirmar ahir la vicepresidenta econòmica al justificar la decisió de recuperar ara un tribut anul·lat pel mateix Govern socialista el 2008, quan encara es negava la crisi. Salgado va anticipar ahir que l'impost ja no afectarà les classes mitjanes sinó només els patrimonis més elevats.

L'impost sobre el patrimoni es va aplicar per última vegada el 2007 i comptava amb un mínim exempt de 108.000 euros (davant els 700.000 euros d'ara) i una exempció parcial per vivenda habitual de 150.000 euros (ara, 300.000); afectava un milió de contribuents i reportava una recaptació a les autonomies d'uns 2.100 milions d'euros. Ara es calcula que el nou impost afectarà uns 160.000 contribuents, els de patrimoni més alt, i permetrà una recaptació addicional de 1.080 milions anuals, que aniran a parar a les autonomies que decideixin aplicar-lo.

Haurà de declarar l'impost qui, sense comptar el valor de la vivenda habitual fins a 300.000 euros, posseeixi accions, béns de luxe, fons d'inversió, dipòsits, deute públic, immobles o altres actius per valor de 700.000 euros després d'haver-ne descomptat els préstecs o hipoteques pendents de pagament. «Si s'hi sumen aquestes dues quantitats dóna un milió de patrimoni», va resumir la ministra.

Notícies relacionades

L'impost es recupera amb caràcter temporal per als exercicis del 2011 i el 2012, i la seva recaptació s'ingressarà el 2012 i el 2013, «anys en què hem de continuar amb l'esforç de reduir el dèficit», va subratllar Salgado. El nou Govern que sorgeixi de les urnes el 20-N podrà decidir al llarg del 2012 el futur d'aquest impost. Això, si no ho fa abans que s'acabi aquest mateix any. El president del PP, Mariano Rajoy, no va voler revelar ahir què farà en cas de guanyar les eleccions.

El candidat socialista Alfredo Pérez Rubalcaba va assegurar ahir que si governa integrarà l'impost de patrimoni dins d'un nou tribut estatal sobre grans fortunes. La seva recaptació, «més de 1.000 milions d'euros cada any», anirà a parar al pressupost de l'Estat i es destinarà a fomentar l'ocupació juvenil.