Un pas més en la reforma laboral

El límit d'edat del contracte de formació s'elevarà a 30 anys

El Govern deixarà sense efecte dos anys el límit per encadenar contractes temporals

El ministre de Treball, Valeriano Gómez, i, al fons, Josep Antoni Duran Lleida i Pere Macias, al Congrés.

El ministre de Treball, Valeriano Gómez, i, al fons, Josep Antoni Duran Lleida i Pere Macias, al Congrés. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ
MADRID

El Ministeri de Treball prepara nous canvis en la reforma laboral del setembre del 2010 que, en la pràctica, suposaran nous incentius a la contractació temporal.

El Govern pretén elevar de 21 a 25 anys l'edat màxima del treballador en el contracte de formació, que pot ser remunerat amb el salari mínim interprofessional (641 euros al mes). A més, de forma transitòria, durant dos anys, el límit s'elevarà fins a 30 anys, segons l'esborrany de reial decret al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

El text amplia fins a finals del 2013 la bonificació del 100% de totes les cotitzacions del contracte de formació i la limita al 75% en empreses de més de 250 empleats.

Per estimular la contractació indefinida, s'eleva de 500 a 1.500 euros la bonificació anual en la quota empresarial (durant tres anys) per a cada contracte en formació que es transformi en fix. En el cas de dones, aquesta bonificació s'eleva de 700 a 1.800 euros per any.

Una de les qüestions que sens dubte causarà més rebuig entre les organitzacions sindicals és la intenció del Govern de suspendre dos anys l'article 15.5 de l'Estatut dels Treballadors, que protegeix contra l'encadenament abusiu de la contractació temporal. L'article 15.5 estableix que si un treballador ha estat contractat per més de 24 mesos (dins un període de 30 mesos) per al mateix o diferent lloc de treball amb la mateixa empresa o grup d'empreses, mitjançant dos o més contractes temporals, adquirirà la condició de fix.

Fonts parlamentàries interpreten que el Govern es veu obligat a introduir aquestes disposicions per concitar el suport dels grups conservadors al decret laboral que, segons va anunciar ahir el president Rodríguez Zapatero, arribarà aquest divendres al Consell de Ministres.

El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, va demanar ahir al Govern que elimini durant un any les cotitzacions a la Seguretat Social pels llocs de treball que pugui crear una pime o un autònom i que s'incentivi cada nou lloc de treball amb 5.000 euros.

PRÒRROGA DE L'AJUDA A ATURATS / El president va ometre ahir tota referència a les mesures més impopulars que, en principi, inclourà el reial decret i tan sols va anunciar les més amables. Rodríguez Zapatero va anunciar la pròrroga per sis mesos (fins al 15 de febrer del 2012) de la prestació de 400 euros per als aturats que hagin esgotat tota prestació.

També va anunciar la pròrroga del mecanisme del Fons de Garantia Salarial que subvenciona el cost empresarial de la indemnització per acomiadament fins a finals del 2013, si bé ja no serà d'aplicació als acomiadaments improcedents.

Notícies relacionades

Així mateix, va informar de l'ampliació fins a finals del 2012 del termini per convertir contractes temporals en altres de foment a la contractació indefinida (amb un cost per acomiadament de 33 dies, en comptes de 45).

L'esborrany de reial decret no inclou, almenys per ara, la flexibilització del contracte a temps parcial anunciada pel ministre de Treball a principis d'agost.