TENSIÓ ALS MERCATS

El BCE comprarà deute espanyol i italià

L'òrgan emissor acorda "intervenir decisivament" en els mercats per evitar un nou 'dilluns negre'

Merkel i Sarkozy demanen a Madrid i Roma que accelerin les reformes econòmiques per reduir el dèficit

3
Es llegeix en minuts

ElBanc Central Europeu(BCE) ha informat que pensa "implementar activament" el seu programa de compra de deute públic i ha donat a entendre que adquirirà deute sobirà d'Espanya i Itàlia per evitar un contagi de la crisi a aquests països. El consell de govern del BCE ha acordat aquesta decisió per evitar un altre 'dilluns negre' després de nombrosos contactes telefònics mantinguts aquest diumenge entre diversos dirigents de lazona euro.

El president del BCE,Jean-Claude Trichet, ha dit en un comunicat que aquesta decisió té en compte el mal funcionament d'alguns segments del mercat i el seu objectiu és ajudar a "restaurar una millor transmissió de les nostres decisions de política monetària" i "assegurar l'estabilitat de preusa la zona euro". El consell de govern del BCE dóna la benvinguda a l'anunci que han fet els governs d'Itàlia i Espanya en relació amb les noves mesures ireformesen les àrees de polítiques fiscals i estructurals", ha afegit Trichet.

"ElBCEintervindrà decisivament en els mercats i respondrà de manera conjunta i significativa", ha explicat una font de la institució. La decisió de comprardeute espanyol i italià busca que la prima de risc de tots dos països (que en tots dos casos va arribar a sobrepassar els 400 punts bàsics la setmana passada) es relaxi després dels atacs especulatius que rep des del juliol.

Dèficit públic

El president francèsNicolas Sakorzy i la cancellera alemanyaAngela Merkel han acollit "favorablement les decisions adoptades a Itàlia i Espanya" per solucionar els seus problemes de dèficit públic i han assegurat que una una aplicació "ràpida i completa" és "essencial" per restaurar "l'ordre en els mercats".

Tots dos dirigents han advocat, a més a més, per una aplicació "ràpida" dels acords de la cimera europea del 21 de juliol passat sobre el segonrescat greci l'ampliació de les facultats delfons europeu de rescat

Contactes múltiples

Durant tot aquest cap de setmana s'estan produint diversesconverses telefòniques de líders internacionals i ministres de Finances, en el marc del G-7 i del G-20, en contacte a més amb els respectius governadors dels bancs centrals per intentar calmar els mercats financers davant el temor d'un altre dilluns negre quan obrin les borses. Segons els mitjans italians, ja a última hora d'aquest dissabte es va produir un primer contacte telefònic entre funcionaris i alguns titulars dels Ministeris de Finances del G-7, grup que formen els set països més industrialitzats del món (els EUA, el Japó, el Canadà, Alemanya, França, el Regne Unit i Itàlia).

El G-20 estudia emetre una declaració conjunta per tractar de disminuir l'impacte en els mercats de la rebaixa de la nota del deute nord-americà per part de l'agència Standard & Poor's, ha assegurat el Ministeri de Finances sud-coreà. "Els països del G-20 estan estudiant la divulgació d'una declaració conjunta abans de l'obertura dels mercats financers asiàtics", va dir un funcionari del Ministeri d'Estratègia i Finances sud-coreà a l'agència local Yonhap.

Incertesa generalitzada

Aquest primer contacte, en què va participar el ministre d'Itàlia d'Economia, Giulio Tremonti, servirà com a preparatori per a la conferència telefònica dels titulars de Finances del G-7 prevista per a aquest diumenge. Tots aquests moviments d'urgència es produeixen a l'espera de la reacció que puguin tenir demà els mercats en la seva reobertura després de la decisió de divendres de l'agència Standard & Poor's (S&P) de rebaixar la seva qualificació del deute sobirà dels Estats Units, la primera economia mundial.

Notícies relacionades

A Europa s'espera a més a veure com afectarà la prima de risc del deute italià --que divendres va superar l'espanyola per primera vegada des del maig de 2010-- l'anunci fet aquest mateix dia pel primer ministre d'Itàlia, Silvio Berlusconi, de noves reformes econòmiques i l'acceleració del seu pla d'austeritat, amb el qual pretén avançar un any, al 2013, l'equilibri dels comptes.

La borsa d'Israel, una de les poques que obre els diumenges, ha hagut de suspendre l'activitat després de caure més del 6%, amb l'agreujament de la situació interna del país, que ha registrat la protesta popular més gran de la seva història per la carestia de la vivenda i els alts preus.