PROTESTES EN 39 CIUTATS ESPANYOLES

UGT i CCOO branden la vaga general davant el pla de Zapatero de la jubilació flexible als 67 anys

Toxo assegura que els sindicats convocaran una aturada al gener si el Govern no modifica els seus plantejaments

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / Madrid

L'última proposta del president José Luis Rodríguez Zapatero d'introduir criteris de "flexibilitat" en l'elevació a 67 anys de l'edat obligatòria de jubilació ha estat rebuda com una declaració de guerra pels sindicats. Els líders d'UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, veuen en la nova proposta del president un "joc de paraules", un nou "enginy de comunicació" que només busca "edulcorar" la pretensió d'elevar a 67 anys l'edat de jubilació "utilitzant el terme flexibilitzar". Per això, han respost assegurant que hi haurà vaga general al gener si l'Executiu no retira el seu pla.

Així s'han expressat els líders sindicals amb motiu d'una manifestació a Madrid contra les mesures econòmiques del Govern que s'emmarca, amb 38 més que se celebren en diferents ciutats espanyoles, en una jornada de protesta europea. Unes 15.000 persones han corejat consignes contra Zapatero i els banquers en una marxa que ha acabat amb un discurs en que Toxo ha confirmat que els sindicats convocaran una aturada el mes que ve si el Govern no fa marxa enrere.

Per Méndez, la diferència entre jubilació obligatòria als 67 anys i la d'introduir "flexibilitat" en aquesta proposta és la mateixa que hi ha "entre donar un cop amb un pal, que produeix blaus, o donar-lo amb un fuet, que és flexible, però que a més de produir blaus, produeix esquinçaments". Pel secretari general d'UGT, la "línia vermella" en la reforma de les pensions l'ha posat el Govern, al fixar l'edat de jubilació als 67 anys i és al Govern a qui correspon retirar-la per trobar un acord parlamentari i social sobre la reforma de les pensions.

Falta de suport

Notícies relacionades

"67 anys no. 67 anys de forma generalitzada i obligatòria és la frontera entre el conflicte i la pau social", ha afegit Toxo abans que els dos líders no descartessin convocar una nova vaga general a partir del gener si l'Executiu no modifica els seus plantejaments. "El Govern no té prou suport per portar-lo a terme", ha afegit el líder de CCOO, que ha explicat: "En solitari no ho pot fer. No té prou vots. Una altra cosa és que hi hagi un pacte no conegut".

Davant aquest panorama, els líders sindicals consideren que "hi ha possibilitats reals d'un acord global en matèria de pensions a Espanya" si el Govern desisteix de la jubilació obligatòria als 67 anys. "La línia vermella l'ha posat el Govern", ha reiterat Méndez.