La resposta política

La UE es conjura per protegir la zona euro per tots els mitjans

La idea d'emetre eurobons queda descartada per falta de suport

El fons de rescat tindrà garantida una disponibilitat financera suficient

Angela Merkel, en la roda de premsa de la cimera de Brussel·les.

Angela Merkel, en la roda de premsa de la cimera de Brussel·les. / ap / yves logghe

2
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL·LES

Els líders de la Unió Europea (UE) es van conjurar ahir al concloure la cimera a Brussel·les a «fer tot el que sigui necessari per garantir l'estabilitat financera de la zona euro» davant dels atacs especulatius dels mercats financers contra el deute públic dels seus estats membres. «L'euro és part central de la integració europea i ho continuarà sent», van afirmar els Vint-i-set.

Els líders es van comprometre a més a «garantir» que l'actual fons temporal de rescat de països en ­dificultats disposi «d'un suport financer adequat», encara que de moment no sigui necessari ampliar l'import, perquè solament se n'ha utilitzat el 4%. Així mateix, van expressar el seu «ple suport» a l'actuació del Banc Central Europeu (BCE), que amb les compres selectives de deute públic als mercats financers ha contribuït a frenar els atacs especulatius.

L'actual fons conjunt de la UE i el Fons Monetari Internacional (FMI) disposa de 750.000 milions, dels quals 440.000 són aportats per la UE. El nou mecanisme permanent d'ajuda als països en dificultats entrarà en funcionament a mitjans del 2013, després de la reforma del Tractat de la UE pactada a la cimera. Els detalls tècnics del futur mecanisme permanent seran definits pels ministres de Finances de la zona euro en els pròxims tres mesos.

La cancellera alemanya, Ángela Merkel, va aconseguir el seu objectiu d'incloure en la reforma del tractat que el nou mecanisme de rescat s'utilitzarà només «com a últim recurs». El nou article 136 del tractat, que crea el mecanisme, expressa amb precisió que «s'activarà quan sigui indispensable per salvaguardar l'estabilitat de la zona euro en el seu conjunt».

Notícies relacionades

REFORMES / El Consell Europeu es va tancar amb una declaració institucional en què els Vint-i-set van reafirmar la seva determinació a aplicar els programes d'ajust previstos, a accelerar les reformes econòmiques i laborals per incrementar el creixement, a aprofundir la reforma del sistema financer i a completar les reformes del pacte d'estabilitat i del govern econòmic durant els pròxims sis mesos.

La idea d'emetre deute públic en comú a la zona euro per frenar l'especulació sobre els països amb més dèficit o deute ha quedat descartada a curt termini per falta de suport. «L'emissió d'eurobons és una bona idea que ha de madurar abans de ser discutida en profunditat», va afirmar el president de la UE, Herman Van Rompuy, al tancar-se la cimera. La millor solució per afrontar l'actual crisi és que cada país adopti les reformes i els ajustos pressupostaris que siguin necessaris i que el BCE actuï, va indicar el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.