IMPULS DE LES ENERGIES NETES

Gas Natural i Alstom s'alien per al concurs eòlic català

El 30 de juliol s'obriran les pliques per conèixer les ofertes que hi concorren

El projecte preveu una inversió mínima de 1.000 milions en 7 zones de 10 comarques

Parc eòlic del coll de l’Alba, a prop de Tortosa (Baix Ebre).

Parc eòlic del coll de l’Alba, a prop de Tortosa (Baix Ebre). / joan revillas

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA
BARCELONA

gas Natural Fenosa i Alstom Wind concorreran juntes en el concurs de parcs eòlics convocat per la Generalitat. L'aliança aspira a aconseguir el màxim nombre possible de zones de desenvolupament prioritari (ZDP) definides per l'Executiu català per a la instal·lació d'un total de 769 megawatts (MW) que suposen una inversió mínima d'uns 1.000 milions d'euros.

El director general de Negocis Majoristes de la gasística, Manuel Fernández; i el president d'Alstom Wind, Antonio Oporto, van segellar ahir l'acord per determinar els parcs que s'instal·laran a les set ZDP repartides per 37 termes municipals de 10 comarques.

SEU A BARCELONA / Segons els termes del pacte entre les companyies, la filial eòlica de la multinacional francesa Alstom, que té la seu central a Barcelona, aporta la seva capacitat tecnològica per al disseny i la fabricació dels aerogeneradors requerits. Gas Natural, per la seva part, aporta la seva experiència nacional i internacional en la generació d'energia. L'aliança estratègica «reafirma el compromís i la ferma aposta de les dues companyies per Catalunya», van explicar.

El concurs donarà un fort impuls al parc eòlic català, ja que els 769 MW previstos gairebé igualen els que hi ha actualment en funcionament (775 MW). La Direcció General d'Energia, dependent de la Conselleria d'Economia, obrirà les pliques per conèixer les ofertes concurrents el 30 de juliol. El termini per participar-hi finalitza el dia 26. Està previst que el concurs es resolgui abans del 30 d'octubre.

Abans de convocar aquesta licitació, el Govern va garantir mitjançant un acord les inversions de Red Eléctrica (REE) que les àrees on s'instal·lin els parcs disposin d'evacuació i xarxa de transport de l'energia. A més, després de la reforma normativa portada a terme fa uns mesos, els permisos es podran tramitar en un màxim de 18 mesos. Amb la regulació anterior, existien projectes aturats fins a 10 anys.

De les zones determinades per la Generalitat, després de consensuar-les amb els municipis, la situada entre les comarques de la Segarra i la Conca de Barberà, amb 186 MW; i la de l'Alt Empordà, amb 180 MW, són les que preveuen més potència.

Cap companyia que compti amb una participació accionarial en una altra podrà licitar per una mateixa ZDP. Per això l'eòlica catalana Fersa, que té Comsa Emte entre els seus accionistes, preveu presentar-se només a tres de les set zones.

COMSA EMTE I GAMESA / D'altra banda, Comsa Emte, controlada per les famílies Miarnau i Sumarroca, va anunciar que concorria a la convocatòria de la mà de Gamesa. L'objectiu d'aquesta aliança és «obtenir una quota representativa de megawatts dintre de les diferents ZDP establertes». Gamesa ja compta amb 213 MW de potència instal·lats a Catalunya, així com 50 MW més, que es començarà a construir al llarg d'aquest any. Fins ara, cap altra companyia del sector ha anunciat la seva participació en el concurs, però des del Govern esperen que el nombre final sigui elevat.

Notícies relacionades

Set comissions, una per a cada una de les zones de desenvolupament, hauran de decidir els projectes guanyadors basant-se en criteris que afecten les empreses (solvència), el component tècnic (tipus d'aerogeneradors) i els diferents beneficis previstos per al territori.

Cada comissió tindrà sis representants de l'Executiu català (dos de Medi Ambient, dos de Política Territorial i dos d'Energia), així com dos representants més del Consell Comarcal implicat.