RESOLUCIÓ D'UN LLARG PROCÉS PER UN ESCÀNDOL EMPRESARIAL

Hisenda aconsegueix que De la Rosa sigui jutjat per frau fiscal

L'Audiència de Barcelona acorda que el judici continuï el pròxim dia 14

El tribunal resoldrà a la sentència si el delicte és incompatible amb l'apropiació

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

Hisenda s'ha sortit amb la seva. L'Audiència de Barcelona va acordar ahir que el financer Javier de la Rosa i quatre persones més siguin jutjades per un delicte fiscal presumptament comès en la descapitalització de la companyia Grand Tibidabo, ara fa més de 13 anys. El tribunal ha rebutjat els arguments de les defenses perquè no se celebrés la vista per aquest delicte, com demanava l'Advocacia de l'Estat, que representa l'Agència Tributària. La fiscalia, les acusacions particulars i també les defenses van arribar a principis de desembre a un acord extraprocessal pel qual aquest empresari i cinc imputats més admetrien haver-se apropiat 68 milions d'euros a canvi d'una rebaixa substancial en la petició de condemna.

El tribunal va suspendre el 10 de desembre la primera i única vista que s'ha celebrat. El motiu: acceptar o no la petició de l'advocat de l'Estat de celebrar el judici per un presumpte delicte fiscal o tancar el cas amb condemnes menors per a De la Rosa i cinc inculpats més, entre els quals hi ha l'exdiplomàtic Manuel Prado y Colón de Carvajal. El resultat es va saber ahir: el financer i quatre persones seran jutjades per defraudar al fisc més de cinc milions d'euros en la venda a la Generalitat de la seu del Consorcio Nacional del Leasing (després Grand Tibidabo), en la compra d'oficines i en la venda de la cartera de lísing de CNL. Tres empreses van cobrar comissions.

En la primera sessió del judici, l'advocat de De la Rosa i de cinc imputats més es van adherir al nou escrit d'acusació de la fiscalia en què rebaixava la petició de pena a canvi que els acusats s'hi conformessin --tres anys de presó per a De la Rosa i des d'un any fins a sis mesos per a la resta-- i admetessin la seva culpa. Està previst que el 14 de gener, quan el banc dels acusats torni a estar ple, el financer i cinc encausats més ratifiquin el que van anunciar els seus lletrats: que estan d'acord amb la fiscalia, però no amb l'Advocacia de l'Estat. Només se'n salva la dona de De la Rosa, Mercedes Misol, que ja ha estat exculpada.

ANYS DE PRESÓ

Notícies relacionades

El judici continuarà per un presumpte delicte fiscal contra De la Rosa, president de Grand Tibidabo fins al 1993; Joan Cruells, exdirector general de la companyia; Florencio Cerdà, expresident del Consorcio Nacional de Leasing (CNL); Arturo Piñana, vinculat a societats de De la Rosa, i Carolina Malagelada, relacionada amb empreses intermediàries. Per a ells, l'Advocacia de l'Estat reclama penes de quatre anys de presó o de dos anys i dos mesos de presó.

L'acte dictat ahir pel tribunal de l'Audiència de Barcelona, presidit pel magistrat Fernando Valle Esqués, sosté que no s'ha produït cap mena d'indefensió en el procés penal i que tampoc s'ha vulnerat el dret de defensa. No obstant, va deixar per resoldre en la sentència un aspecte que resulta fonamental: si el delicte d'apropiació indeguda és incompatible amb el de frau fiscal. És a dir, si els guanys il.lícitament obtinguts --comissions-- han de tributar o no.