POSSIBLES PRÀCTIQUES RESTRICTIVES

Competència obre un expedient sancionador contra bancs i caixes per imposar assegurances en la concessió d'hipoteques

2
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / MADRID /

La Comissió Nacional de la Competència (CNC) ha obert expedient sancionador a una vintena de bancs i caixes d'estalvis per possibles pràctiques restrictives de la competència, en compliment d'una sentència de l'Audiència Nacional, segons ha informat l'organisme en una nota.

Competència va acordar dimecres passat, 12 de desembre, iniciar formalment un expedient contra un grup d'entitats per "possibles pràctiques prohibides" en l'article 1 de la llei defensa de la competència. En concret, les entitats estarien subordinant la concessió de préstecs hipotecaris a la subscripció d'una assegurança de vida o d'amortització de crèdit amb una asseguradora pertanyent al seu mateix grup empresarial, cosa que podria incórrer en una pràctica en contra de les lleis de competència.

En tot cas, Competència va puntualitzar que l'obertura d'expedient no prejutja la resolució final a adoptar per l'organisme, i va explicar que ara s'obre un termini màxim de 18 mesos per a la instrucció de l'expedient i per al seu dictamen definitiu.

Entre les entitats denunciades hi figuren totes les grans (Santander, BBVA, La Caixa, Caja Madrid i Banco Popular), així com bancs i caixes mitjanes. L'organisme va explicar que aquest procediment va començar el 12 de juny del 2000 quan Ausbanc (associació d'usuaris bancaris) va formular una denúncia contra Caja Madrid pel motiu exposat, a més de per "utilitzar altres vies diferents de la de reclamar a l'asseguradora el pagament de l'assegurança al produir-se la contingència assegurada, en detriment de l'eficàcia de l'esmentada assegurança".

Recurs davant el tribunal de Defensa de la Competència

La denúncia va ser arxivada pel Servei de Defensa de la Competència mitjançant acord de 21 de desembre del 2000, que va ser recorregut per l'associació denunciant davant el Tribunal de Defensa de la Competència i desestimat per aquest mitjançant resolució de 21 de novembre del 2001.

Contra aquesta resolució, Ausbanc va interposar també un recurs contenciós administratiu, que va ser resolt per la sala sisena de contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional mitjançant sentència de 17 de setembre del 2003 establint que "els fets denunciats podrien incidir en sectors rellevants, com el de crèdits hipotecaris o el d'assegurances de vida, cosa que feia convenient incoar un expedient sancionador que, sense prejutjar la resolució de fons que pogués dictar-se, permetria aprofundir sobre les circumstàncies concurrents, analitzant-les detalladament en l'àmbit d'un procediment adequat, motiu pel qual s'havia d'estimar el recurs interposat a l'efecte d'incoar expedient, sense prejutjar la seva resolució final".

Notícies relacionades

Caja Madrid va recórrer la sentència en cassació davant el Tribunal Suprem, que va desestimar el recurs en sentència de 20 de juny del 2006. Amb la sentència en ferm, el Tribunal de Defensa de la Competència va dictar el 23 de març del 2007 una resolució d'execució d'aquesta i va instar al Servei de Defensa de la Competència la incoació d'expedient sancionador en relació amb la denúncia.

En tot cas, el amteix Servei ja havia iniciat el maig del 2006 diligències prèvies amb la petició d'informació reservada a un total de 20 entitats del sector, per considerar-la una mostra representativa, i sobre els préstecs concedits durant el primer quadrimestre del 2006 en relació amb la seva suposada vinculació a assegurances de vida o d'amortització de crèdit.

Temes:

Assegurances