Els ajustos per a la declaració de la renda 2007

Banca i asseguradores pugnen per 3.000 milions per a la jubilació

Al voltant del 60% de les aportacions a plans de pensions es concentra al tram final de l'any

El nou IRPF eleva a 10.000 euros el límit desgravable, però exclou el rendista de l'avantatge

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Les gestores de plans i fons de pensions dels bancs, les caixes i les asseguradores, es disputaran al llarg del que queda d'aquest any uns 3.000 milions d'euros. Durant la campanya de tancament de l'exercici, aquest producte recobra la seva esplendor com a instrument per afinar al màxim la declaració de la renda que es presentarà la primavera que ve. És l'única forma mitjançant la qual es poden estalviar de 24 a 43 cèntims de cada euro invertit, en funció del nivell de renda del contribuent.

Les entitats bancàries espremen la imaginació amb plans que garanteixen el capital, altres que anualment s'adapten a l'edat del partícip, així com obsequis i diners extra en especial per als que es traslladen des del pla de pensions d'una altra entitat competidora. L'objectiu és obtenir els 130 milions d'euros diaris que necessiten captar d'aquí a finals d'any per complir les seves expectatives. Al voltant de 60 de cada 100 euros d'aportacions econòmiques s'aconsegueixen en aquesta última part de l'any.

Amb l'entrada en vigor de la nova llei de l'IRPF l'1 de gener passat, la tributació dels plans de pensions ha variat especialment per als que són rendistes, tant del capital mobiliari com del capital immobiliari, ja que deixen de disfrutar dels avantatges fiscals d'aquest producte, segons explica Ignasi Casanovas, del despatx Laudis Consultor. Respecte a l'anterior normativa, el límit general puja de 8.000 euros a 10.000, sempre que no se superi el 30% d'ingressos del treball i activitats econòmiques. De 33.334 euros anuals d'ingressos d'ara endavant, el límit sempre són 10.000 euros.

El límit general deduïble de la base de l'IRPF és 12.500 euros per als més grans de 50 anys. Abans era de 9.250 a partir dels 52 anys fins a un màxim de 24.250 euros als 65 anys. Malgrat això, hi ha pocs canvis, perquè "els que aportaven el màxim per edat eren només l'1% del total", segons Sílvia Àvila, subdirectora general de Bansabadell Vida i Pensions. A més, "encara que l'atractiu fiscal és indubtable, la principal funció dels plans de pensions és la previsió", explica Ignasi Camí, director general de banca-assegurances de Banc Sabadell.

SENSE LA REDUCCIÓ DEL 40%

Casanovas destaca que, aquest any, a més "ha entrat en vigor la desaparició de la reducció del 40% de les prestacions cobrades en forma de capital, però que es mantindrà per a la part de capital acumulada fins al 31 de desembre del 2006".

En el capítol de productes, el Sabadell potencia el BS Pentapensión, un producte pensat com a estalvi a llarg termini "que obté rendibilitat amb poc risc", assegura Camí, que defensa aquesta fórmula, en què el gestor del fons, Juan Cueto, està identificat, com es fa en els països anglosaxons.

Notícies relacionades

És un pla dissenyat exclusivament per a l'estalvi-pensió, que és a llarg termini i molt diferent del que es destina a fons d'inversió, explica Camí. Sigui com sigui, l'entitat té més plans en cas que el client vulgui un altre tipus d'inversió. En la mateixa línia actua Axa Winterthur, a través de Mundiplan Óptimo, que "busca una rendibilitat atractiva, superior en un punt a l'euríbor, amb un baix risc en la inversió".

VidaCaixa ha llançat al mercat PlanCaixa 7 Plus i PlanCaixa Invest 18, dos plans amb rendibilitat garantida, diferents terminis i tipus d'inversió, que sumen a la seva oferta. En una línia similar se situen els productes per a la vellesa del Santander i BBVA, entre d'altres.