CIUTAT VELLA

Un autobús molt hospitalari

Veïns de la Barceloneta celebren la connexió directa gratuïta amb l'Hospital de l'Esperança

Bus llançadora entre l’Hospital del Mar i l’Hospital de l’Esperança.

Bus llançadora entre l’Hospital del Mar i l’Hospital de l’Esperança. / CÉSAR CID

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ
BARCELONA

El servei gratuït d'autobús llançadora entre l'Hospital del Mar (passeig Marítim, 25) i l'Hospital de l'Esperança, al barri de la Salut (Gràcia), seguirà funcionant fins, almenys, a finals d'any. L'ajuntament va posar en marxa una prova pilot d'aquest servei entre els mesos de gener i març i ara, donada l'alta demanda, ha decidit mantenir-lo com a mínim al llarg d'aquest 2017.

«Els hospitals del Mar i de l'Esperança tenen serveis mèdics compartits, com per exemple la radiologia. Molts pacients de Ciutat Vella i de Sant Martí han de desplaçar-se a Gràcia per fer-se proves», explica la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin. És per això que el consistori va decidir donar llum verda a aquesta iniciativa proposada per diferents entitats de la Barceloneta. «És una proposta de veïns d'aquest barri», remarca Pin. A finals d'any valoraran si hi ha pressupost o no per mantenir-lo més temps.

Aquest servei d'autobús llançadora funciona de dilluns a divendres. La primera sortida és des de l'Hospital del Mar a les vuit del matí, i l'última, a les 15.30 hores des de l'Esperança. El trajecte dura 45 minuts i inclou quatre parades: Hospital del Mar (davant del CAP Barceloneta), Diagonal-Selva de Mar (parada 1891 de TMB), Diagonal-Roc Boronat (parada 1880 de TMB) i Hospital de l'Esperança. Per poder accedir al bus de manera gratuïta és obligatori presentar un recordatori de la visita. Poden fer ús del servei el pacient i un acompanyant.

«Vam decidir plantejar a l'ajuntament aquesta possibilitat de transport perquè vam veure que les obres de l'Hospital del Mar trigaven més del que s'esperava en un principi», explica Manel Martínez, vicepresident de l'Associació de Veïns de la Barceloneta. A causa d'aquestes reformes, molts serveis i pacients del centre de la Barceloneta van ser derivats al de Gràcia.

«Després de parlar amb la direcció de l'hospital, vam descobrir que cada dia uns 600 veïns de la Barceloneta, el Clot, el Poblenou i el Front Marítim s'han de desplaçar a l'Hospital de l'Esperança», assegura Martínez. Tots aquests són «barris nous», creats amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992. «Barcelona ha crescut molt les últimes dècades, però els seus centres hospitalaris, no».

PROVA AMB PRÒRROGA

Notícies relacionades

A finals del 2015, les entitats veïnals de la Barceloneta van començar a reivindicar un autobús gratuït que connectés l'Hospital de l'Esperança i el de del Mar. Aquest any han aconseguit per fi que es porti a terme una prova pilot. «I l'ajuntament ha vist que val la pena prorrogar-lo», afegeix Martínez.

Judith Hebrard és l'auxiliar de ruta de l'autobús llançadora entre aquests dos centres. «El 80% dels usuaris són persones grans», certifica. El bus té lloc per a 18 persones i espai per a una cadira de rodes. «Estarà en funcionament mentre segueixin les obres a l'Hospital del Mar», conclou.