una veïna de LES CORTS... Núria Frías, actriu

«Si hi ha partit, torno a casa amb 500 persones al meu costat»

Va interpretar 'Els malnascuts', un projecte creatiu de la Becket que ara està en postproducció cinematogràfica, i va ser nomenada a Millor Actriu en la 20a Mostra de Teatre de Barcelona 2015 per 'Catalunya triomfant o rellotges sense agulles'.

L’actriu Núria Frías, als jardins de la Maternitat, on ha compartit pícnics i converses amb família i amics

L’actriu Núria Frías, als jardins de la Maternitat, on ha compartit pícnics i converses amb família i amics / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Mare de Collblanc i pare del Camp de l'Arpa, van triar les Corts per instal·lar-s'hi. Van tenir tres filles, la petita de les quals és aquesta jove actriu, Núria Frías (Barcelona, 1995), que va ser nominada com a Millor Actriu a la Mostra de Teatre de Barcelona 2015 per la seva interpretació a Catalunya triomfant o rellotge sense agulles, obra programada al Teatre del Raval, on va rebre el premi del públic en el mateix certamen. Abans, Frías va participar en el projecte Els malnascuts de la Sala Beckett «que ara està en postproducció com a pel·lícula», diu l'actriu de les Corts.

Frías va néixer a la Maternitat, a escassos deu minuts de casa. A cinc minuts va tenir el seu col·legi (Escola Barcelona, a Joan Güell, 126) i a cinc també, en una altra direcció, va tenir l'institut (IES Les Corts, a travessera de les Corts, 131-159). Tota la vida al barri, i per això Frías coneix la meitat o més de les persones que es pot trobar pel carrer quan es mou per aquesta zona, sobretot si són més o menys de la seva edat.

Tenir escola i institut al barri compacta les amistats i els veïns. «Només vaig anar un any a la universitat. Vaig fer Química i també anava a peu a classe», recorda qui de seguida es va adonar que el que tenia ganes de fer, en realitat, era formar-se en teatre.

El barri és casa seva

A aquesta veïna, les Corts li sembla superfamiliar, amb totes les vivències que hi ha tingut, des de l'escolarització fins als anys d'institut, cosa que fa que, encara avui, al barri Frías s'hi senti com a casa. «Quan pujo al metro des de qualsevol part de la ciutat per tornar a les Corts ja em sento en connexió amb el barri, com si fos casa meva. Aquí ens coneixem tots. Els amics són veïns i companys d'aules en les quals he estudiat o de les activitats al casal de joves, per on hem passat la majoria de joves de les Corts», explica l'actriu, que des de l'octubre passat és membre de la nova companyia teatral A-temporal. «Som sis actors, dos directors, una productora i un escenògraf. I ja hem començat a assajar de manera intensa l'obra En-cadena, que representarem al juny i al setembre a la sala polivalent Espai 104 (Doctor Trueta, 104), al Poblenou», avança.L'impacte del futbol

Frías és part d'aquest veïnat de les Corts que sent els gols del Barça directament del camp de joc. El Camp Nou és la gran gallina dels ous d'or i tot un referent al districte. Tant el seu museu com els partits atrauen multituds que impacten en la vida veïnal. «Hi ha dues cares a les Corts, segons si juga el Barça o no», precisa Frías. «Jo no soc gaire futbolera, em sento més còmoda al barri en la seva versió tranquil·la, familiar, de poble», afirma. «De fet, si he de quedar amb algú aquí un dia que el Barça juga a casa, aprofito per trobar-nos mentre dura el partit, perquè fora del Camp Nou s'està molt tranquil», apunta.

Notícies relacionades

El calendari futbolístic és una cosa a tenir en compte pels veïns de les Corts. «Quan hi ha partit, les marees de gent i l'escàndol són increïbles. I als bars preparen bocates especials. Jo em sento estranya al meu propi barri, quan vaig amb 500 persones al meu costat tornant a casa», diu l'actriu, que aquest any acaba els seus estudis al Col·legi de Teatre.

Futbol a part, Frías se sent molt a gust a les Corts. «Com que estem en un extrem de la ciutat, la gent del centre el considera molt llunyà, però estar a la sortida ens concedeix també aire més net i espais verds», diu.

Temes:

Teatre