Els temples del saber

Molt més que llibres.La majoria de barcelonins compten amb una biblioteca a menys de 10 minuts de casa seva. Són temples del coneixement i de l'aprenentatge oberts al públic general, autèntics referents culturals repartits per tot el territori, vinculats a la lectura, però també al calendari cultural i festiu de la ciutat. 

4
Es llegeix en minuts
TEXT: LUIS BENAVIDES/FOTOS: JORDI CASAÑAS

CIUTAT VELLA

FRANCESCA BONNEMAISON

Passat feminista

La biblioteca Francesca Bonnemaison (Sant Pere Més Baix, 7), datada del 1909, és una de les biblioteques amb més història de la ciutat.    Francesca Bonnemaison va fundar aquell any l'Institut de Cultura i la Biblioteca Popular de la Dona. La primera ubicació va ser la parròquia de Santa Anna, molt a prop de la plaça de Catalunya. El 1922 es va traslladar a la ubicació actual, però no va ser fins al 1963 que es va obrir al públic general.

EIXAMPLE

SOFIA BARAT

A l'aire lliure

La biblioteca Sofia Barat (Girona, 64) està situada a l'interior d'una illa de l'Eixample. «S'hi accedeix a través d'un passatge i un pati que constitueix un oasi de tranquil·litat enmig de la ciutat», destaca la directora del centre, Candi Rubín. Per a major gaudi dels usuaris, la biblioteca, inaugurada el 2000, també compta amb una terrassa a l'aire lliure. La història de la biblioteca, en realitat, es remunta al 1971. Llavors va obrir en un espai del Col·legi Sagrat Cor del carrer de la Diputació, i va rebre el nom de la fundadora de l'orde religiós, encarregada d'educar les nenes òrfenes de la Revolució francesa.

GRÀCIA

M. ANTONIETA COT

Col·lecció de jazz

Inaugurada a finals del 2011, la biblioteca Vallcarca i els Penitents- Maria Antonieta Cot (passeig de la Vall d'Hebron, 65) ocupa un edifici de nova construcció amb una superfície de 1.225 metres quadrats. L'equipament porta el nom d'una bibliotecària veïna de Gràcia, Maria Antonieta Cot (1910-1994), com a reconeixement al seu esforç per mantenir viva la flama de la llengua i la cultura catalanes en el transcurs del franquisme. Aquesta biblioteca es caracteritza, entre altres coses, per la seva imponent col·lecció dedicada al jazz i el blues.

HORTA-GUINARDÓ

EL CARMEL-JUAN MARSÉ

Punt de reunió

La biblioteca El Carmel-Juan Marsé (carrer de la Murtra, 135), amb unes vistes espectaculars de la ciutat, va ser inaugurada l'any 2003 i s'ha convertit en un dels punts de reunió predilecte per a veïns i entitats del barri. La biblioteca, amb 2.400 metres quadrats de superfície, disposa de bar, un parell de terrasses, sala d'actes, una sala infantil (que ocupa tota una planta), a més a més de tres sales petites polivalents. «Programem presentacions de llibres d'autors locals, xerrades divulgatives d'associacions del barri, concerts d'autors locals o joves intèrprets i recitals poètics la diada de Sant Jordi», explica la directora del centre, Virgínia Fusté.

LES CORTS

CAN ROSÉS

Lectures viatgeres

La biblioteca Les Corts-Miquel Llongueres (riera Blanca, 1-3) deu el seu nom a l'exregidor del districte de les Corts, la trajectòria del qual va estar sempre molt unida al foment de la cultura. Oberta el 2000, la biblioteca compta amb un important fons de materials relacionats amb els viatges: guies temàtiques, manuals de conversa, mapes de carreteres I literatura de viatges.

NOU BARRIS

CANYELLES

Criminologia

Les ciències forenses i la criminologia en concret són l'especialitat de la biblioteca Canyelles (ronda de la Guineueta Vella, 34), repartida en tres plantes amb un característic túnel suspès entre dos blocs. Les persones interessades per temes forenses, dret penal i narrativa criminal tenen a la seva disposició un ampli fons entre llibres, DVD i altres recursos en línia.

SANT ANDREU

BON PASTOR

Planter de locutors

La biblioteca Bon Pastor (Estadella, 62) va néixer el 2004 per donar servei als veïns de Bon Pastor i Baró de Viver. Per la seva proximitat amb l'emissora del districte de Sant Andreu, D9Ràdio, la biblioteca compta amb un centre d'interès amb més de 400 documents que persegueixen donar a conèixer el món de la ràdio al públic general i donar suport als estudiants de periodisme del seu entorn.

SANT MARTÍ

XAVIER BERENGUEL

La més cinèfila

La biblioteca Xavier Berenguel (avinguda del Bogatell, 17) celebra aquest any el 20è aniversari. «Els seus 1.960 metres quadrats la van convertir llavors en una de les més grans de la ciutat, i també va ser la primera que va prestar pel·lícules de vídeo», recorda la directora de la biblioteca, Neus Castellano. El centre és visita obligada per a estudiants de cine de la ciutat. «La biblioteca està especialitzada en cine, amb un fons de més de 2.000 llibres, més de 3.000 pel·lícules i gairebé mil bandes sonores originals», afegeix Castellano.

SANTS-MONTJUÏC

FRANCESC CANDEL

Mobilitat sostenible

La biblioteca Francesc Candel (Amnistia Internacional, 10) ocupa part dels antics edificis que integraven els coneguts popularment com a illa Phillips «Pren el nom de l'escriptor i veí Francesc Candel, autor compromès que ha escrit bàsicament sobre Catalunya i la immigració», explica la directora de la biblioteca, Àngels Migueles.  L'especialitat d'aquest equipament cultural són els automòbils i la mobilitat sostenible.

SARRIÀ-SANT GERVASI

JOSEP MIRABLE

Notícies relacionades

Vida alternativa

La biblioteca Collserola-Josep Miracle (Reis Catòlics, 16-34), inaugurada el 2002, dóna servei als gairebé 6.500 habitants dels barris de Vallvidrera, Tibidabo i les Planes. «La biblioteca té diferents centres d'interès: còmic, teràpies naturals, vida alternativa, racó per a pares i mares...», enumera la seva directora, Núria Flò.