SANT MARTÍ

La botiga de llibres gratuïts

Óscar Boada, veí de la Verneda, obre al seu barri una llibreria que regala obres ja llegides per promoure la cultura

Una iniciativa idèntica a Madrid va inspirar el curiós projecte

Promoció cultural 8 Óscar Boada repassa alguns dels llibres que ofereix al seu local.

Promoció cultural 8 Óscar Boada repassa alguns dels llibres que ofereix al seu local. / ALEJANDRO GORDO

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES
BARCELONA

«Amb cultura i formació augmenten la productivitat i la riquesa d'un país».Amb aquesta creença, Alejandro de León va apujar la persiana fa un any de la llibreria Libros Libres al número 38 del carrer de Covarrubias de Madrid. El també fundador de l'associació de mestres i alumnes solidaris Grupo 2013, que promou la cultura entre les classes més desafavorides, va obrir l'espai per donar i recollir llibres.«Teníem tants excedents de llibres, que ens donaven per enviar a països en vies de desenvolupament, que ens vam plantejar oferir-los aquí»,explica de León.

Per sufragar les despeses del local, van calcular que havien d'aconseguir 365 socis subscriptors que, per 12 euros a l'any, podrien accedir als llibres.«L'èxit ha estat espectacular. No tenim 365 subscriptors, sinó 2.000, a més a més de 150 voluntaris. Ens entren una mitjana de 500 llibres al dia i en surten uns 300»,diu el promotor de Libros Libres.

De la ràdio a Barcelona

El veí de la Verneda Óscar Boada va sentir la història de Libros Libres a la ràdio quan el projecte es posava en marxa a Madrid.«Jo, que havia treballat molts anys de comercial en diverses editorials i sento passió per la lectura. Per això vaig pensar que era una idea extraordinària, també per implantar-la al meu barri, on no hi ha a penes llibreries»,declara Óscar Boada.

El 30 d'agost passat, Boada va obrir la seva llibreria Llibres Lliures al número 72 del carrer de Cantàbria. «Al local, es pot donar o buscar llibres i DVD, i també impartirem activitats culturals, com tallers de lectura, escriptura o fotografia», diu.«Hi ha coses gratis, a un preu simbòlic o la voluntat», precisa.

Notícies relacionades

Boada ha aprofitat la seva situació d'atur per emprendre aquest projecte solidari que també persegueix«la promoció cultural per a tothom i la creació d'una xarxa de voluntaris per fer-ho possible i perdurable»,assenyala. A principis d'agost, només un parell de mesos després de constituir l'associació Llibres Lliures sota la qual inicia el projecte, ja tenia 25 socis subscriptors i més de 40 voluntaris. Un d'ells, José Sánchez, es va assabentar del projecte a través del portalwww.hacesfalta.org, en què Óscar Boada va presentar la seva idea per aconseguir voluntaris.

«Hi vaig entrar per buscar entitats amb les quals col·laborar com a aficionat a la fotografia, em va agradar la idea i impartiré un curs sobre la mirada fotogràfica», informa Sánchez. Ell també està a l'atur i molt disposat a compartir els seus coneixements, cosa que ja fa a través d'altres entitats a les quals ajuda, com la de la pàgina webwww.desdelamina.net/fotografiasolidaria.