GENT DE SARRIÀ-SANT GERVASI

Gemma Barrufet: «Hem de llegir amb criteri, sense seguir la moda»

Gemma Barrufet viu des de fa quatre anys al barri de Sarrià, on regenta la llibreria A peu de pàgina. Allà organitza mostres de pintura, tallers, clubs de lectura, firmes de llibres, activitats per a nens i molt més.

Més que llibres 8 Gemma Barrufet, en un racó de la llibreria.

Més que llibres 8 Gemma Barrufet, en un racó de la llibreria. / CARLOS MONTAÑÉS

3
Es llegeix en minuts
SARA MINGOTE
BARCELONA

Gemma Barrufet era advocada i vivia a Sant Gervasi. Fa quatre anys va heretar un pis al carrer Major de Sarrià i va decidir complir un somni: obrir la seva pròpia llibreria. Barrufet es va mudar a Sarrià i es va adonar que la seva era l'única que hi havia a la zona. Va començar a congeniar amb la gent del barri, que a més eren veïns. I va aconseguir fer del seu negoci un espai únic per a grans i petits.

-¿Què hi va trobar, a Sarrià?

-Només d'instal·lar-m'hi em va sorprendre la bona resposta dels veïns. A poc a poc, es van adonar que la llibreria era activa i organitzava exposicions, tallers... Això els va animar a anar-s'hi acostant. Llavors no hi havia llibreries a Major de Sarrià, malgrat que és un carrer tan concorregut, encara que en un barri molt tranquil, gairebé com un poblet. Vaig tenir molta sort.

¿Quin tipus de clientela tenen?

-Hi ha dos perfils molt clars: el del barri i el que passa per casualitat. Per mi el client ideal és el que s'esforça a superar-se com a lector, que no es conforma a llegir sempre el mateix. Algú que té inquietuds i curiositat.

-Això no és tan sols una llibreria.

-També és un lloc on els escriptors mostren la seva obra. Tenim cada mes una exposició diferent de pintura. Els artistes vénen a oferir-nos les seves creacions i això ens sembla genial. A més a més, ens dediquem a organitzar tallers d'il·lustració i cada dissabte hi ha lectura de contes per a nens i nenes. Totes aquestes activitats són gratuïtes. Intentem col·laborar amb centres cívics per organitzar activitats. També mirem de cuidar les editorials més petites i venem detalls amb encant, fets a mà. No ens volem conformar a ser només una llibreria i menys en els temps que corren.

-Quanta activitat...

-Sí, i tot es veu potenciat per les xarxes socials. Tenim un bloc molt actiu i compte a Facebook i Twitter. Informem els clients de totes les activitats que fem i a més els suggerim lectures. Això provoca que també ens propaguem mitjançant el boca-orella.

-Renovar-se o morir.

-Ara ho estem intentant amb ­l'e-book,­ però no està funcionant gaire bé. Em va sorprendre l'acollida que ha tingut entre la gent gran perquè els facilita la lectura i no els perjudica la vista. També tenim importants reptes com lluitar contra les grans superfícies, on la gent sol comprar aquests llibres electrònics. No podem mirar cap a una altra banda, el món digital és aquí.

-Desmunti algun mite.

-Es té la impressió que els llibreters ens emportem un gran percentatge pels llibres que venem i que moltes vegades són cars. I no és així, ens en emportem una petita part i l'autor tan sols el 5%. Les editorials fan descomptes als grans establiments perquè tenen un volum de vendes més elevat. Les llibreries petites estem en desavantatge i tenim un marge molt petit.

-¿Alguna recomanació?

-M'ha sorprès el triomf deCinquanta ombres d'en Grey, no m'agrada el missatge que dóna. Jo aconsello per als adultsAllò que vaig estimar, de Siri Hustvedt, la dona de Paul Auster; és una gran obra. Un altre bon llibre i amb untempo més pausat ésEl cel és blau, la terra blanca, de Hiromi Kawakami. Als nens se'ls hauria d'acostar més el món de la il·lustració, perquè hi ha una sèrie de llibres meravellosos.

Notícies relacionades

-¿Què ens falta, als lectors?

-Crec que recuperar els grans clàssics de la literatura catalana. És necessari revisar-los. També serà necessari fer el salt a l'e-booki aprendre a llegir amb criteri, sense seguir tant les modes.