CIUTAT VELLA

Seients reservats

Els veïns reclamen estendre la iniciativa dels comerciants del carrer d'Avinyó de treure cadires per a la gent gran

Alguns residents d'Escudellers baixen els seus tamborets de casa

¿Creieu que falten més bancs per seure a Barcelona? Envieu-nos la vostra opinió aentretots@elperiodico.com.

Descans 8 Dues veïnes de Ciutat Vella es disposen a utiizar cadires col·locades pels comerciants.

Descans 8 Dues veïnes de Ciutat Vella es disposen a utiizar cadires col·locades pels comerciants. / MARTA JORDI

2
Es llegeix en minuts
T. P.
BARCELONA

Ciutat Vella és un dels districtes amb més percentatge de veïns més grans de 65 anys. Per això en aquesta zona, una cadira es converteix en un bé preat del mobiliari urbà. Ignorat pels més joves, és imprescindible per a la gent gran. Però no tots els carrers, places i comerços tenen seients on la gent pot veure passar el temps. Un recorregut pel districte permet comprovar-ho.

Salut Barrios, de 76 anys, viu al carrer de Moles i pateix del cor.«Hi han de posar seients. Jo m'he marejat diverses vegades. Un dia em van haver d'agafar perquè si no hauria caigut», reclama. Isabel Biñán, veïna de la zona des de l'any 50, recorre amb la vista el carrer de la Ciutat.«Només conec dues botigues que en tinguin: la Xarcuteria Fondevila i les fotocopisteria Boades», aclareix. La xarcuteria té una gran clientela i la gent ha d'esperar una estona fins que li toca el torn, per això les cadires són un servei més.«Sempre n'hem tingut. Deuen ser les mateixes de fa cinc generacions», aclareix una treballadora de l'establiment.

Per als clients

Una altra mostra és Joguines Monforte, a la plaça de Sant Josep Oriol. A l'entrada hi ha dues cadires de fusta on la gent pot seure mentre s'espera. «És el primer que ofereixo als clients», explica l'encarregada, Mercè Moral.

A Escudellers a falta de seients al carrer, les veïnes baixen les cadires de casa. A la porta de la cerveseria Judas, Manuela Fernández i les seves amigues descansen. Fernández es queixa que a les terrasses dels bars és on hi ha els únics seients,«però s'han de pagar dos euros per un cafè amb llet».

Notícies relacionades

Teresa Caja, presidenta de l'Associació de Comerciants del carrer d'Avinyó, va detectar l'escassetat de seients a Ciutat Vella després d'observar que s'havien esfumat els bancs de la plaça de Sant Miquel on els veïns feien la tertúlia. En aquestes estava quan un dia, Caja va veure passar pel carrer un senyor gran que amb prou feines es mantenia dret. Sense pensar-s'ho dues vegades, va treure una cadira del seu negoci i l'hi va oferir.«D'aquí va sorgir la idea de col·locar cadires a l'entrada dels establiments. Botiguers i el districte s'hi van sumar», diu.

Les cadires, de plàstic de color negre, es col·loquen a les portes de les botigues fins que tanquen els comerços. Tenen una ubicació estratègica, segueixen la ruta de la gent gran, la que va del Casal al CAP, passant pel mercat. Els bancs ja han tornat a la plaça de Sant Miquel però els botiguers segueixen traient les cadires al carrer perquè hi reposin els avis. Al carrer d'Avinyó ja n'hi ha més de 30 i la Barceloneta i el Raval ja han fet seva la iniciativa. En total, un centenar de cadires.