eIXAMPLE

Mirades al passat

La Casa Elizalde demana als veïns de la Dreta de l'Eixample fotos anteriors al 1980 per muntar una fototeca virtual

Les imatges serviran per crear una proposta educativa

Mostra 8 Carme Izquierdo, a dalt, i Maite Esteve, a La Casa Elizalde amb les fotos.

Mostra 8 Carme Izquierdo, a dalt, i Maite Esteve, a La Casa Elizalde amb les fotos. / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
ANA GÓMEZ
BARCELONA

Obrir una finestra al passat i poder recuperar diferents moments i escenes de la vida quotidiana és l'objectiu deFinestres de la memòria, un projecte organitzat pel centre cultural La Casa Elizalde, a la Dreta de l' Eixample.«Demanem als veïns imatges que conservin del barri, com escenes familiars, comerços o festes, anteriors al 1980 per crear una fototeca virtual. És un projecte que dóna continuïtat al treball de La Casa Elizalde amb les associacions i reforça la seva relació amb el barri. Però en aquest cas va una mica més enllà, ja que s'hi incorporen les noves tecnologies», explica Maite Esteve, que és la coordinadora del programa.

Una de les imatges més antigues que han aportat els veïns és una de la plaça de Catalunya, datada el 1902.«N'hi ha altres dels carnavals de la República. Teníem la idea que el barri aquells anys era més gris, però només s'ha de veure aquesta foto»,explica.

Selecció

El dimecres 6 d'abril, el centre cultural presentarà el projecte i l'aplicació web, que ja estarà en funcionament. A més, s'inaugurarà una exposició amb una selecció de les instantànies, que es podrà veure fins al 15 d'abril.«La gent ha respost bé a aquesta iniciativa. Ja tenim una bona selecció»,comenta Esteve.

Carme Izquierdo, presidenta de Cor Eixample, l'associació de comerciants del barri, afegeix:«El concepte de barri no ha estat mai gaire arrelat a l'Eixample i per això volem reforçar la seva identitat. Creiem que les famílies han de tenir moltes fotos perquè les vivendes del districte no se solen vendre, sinó que passen de generació en generació»,explica mentre mostra les imatges d'un mateix establiment al llarg dels anys.

Notícies relacionades

«El projecte permet anar construint la història col·lectiva del barri, els veïns podran veure els antecedents de la zona i observar el passat»,explica Esteve. Però el projecte no s'acaba aquí. La Casa Elizalde projecta fer d'aquesta fototeca virtual una eina educativa.«S'està treballant amb escoles, biblioteques i arxius per iniciar una proposta educativa. Per exemple, els alumnes, a partir d'aquestes imatges, podran fer entrevistes als més grans i també es programaran cicles de conferències»,apunta.

Tant Esteve com Izquierdo afirmen que La Casa Elizalde busca que el projecte tingui continuïtat, així com estimular la participació dels veïns i les entitats del barri, i ho fan en dos nivells, un físic i un altre de virtual.«No els demanem que ens donin les fotografies, simplement les escanegem i crearem una pàgina web perquè les pugui veure tothom»,asseguren.