SOSTENIBILITAT

L'Ajuntament de Cornellà invertirà 6,3 milions d'euros a "naturalitzar" l'espai públic

El projecte pretén incrementar els espais per als vianants i l'ús de mitjans de transport sostenibles

L'objectiu és arribar als 15,52 metres quadrats per habitant el 2026, enfront dels 9,74 actuals

Un parc de Cornellà.

Un parc de Cornellà.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Ajuntament de Cornellà invertirà 6,3 milions d'euros en els pròxims dotze mesos en diferents actuacions dirigides a "naturalitzar l'espai públic" i a incrementar els espais per als vianants i l'ús de mitjans de transport sostenibles, com la bicicleta, i millorar la qualitat ambiental.

'Cornellà Natura' és el projecte estratègic que, en un horitzó temporal d'una dècada, pretén posar en relleu els valors ambientals, socials i paisatgístics de la ciutat. S'estructura al voltant de cinc corredors cívics i urbans que connectaran l'espai públic per als ciutadans. Actualment, Cornellà disposa de 9,74 metres quadrats de superfície verda per habitant, i l'objectiu per al 2026 és arribar als 15,52 metres quadrats per habitant, és a dir, incrementar en un 60% els espais verds.

El projecte posa l'accent en un urbanisme "de dimensió humana", que contempla la coordinació per reordenar l'espai públic tenint en compte la utilitat i l'ús comú. La remodelació del parc de la Ribera, "orientada a les necessitats dels veïns de la zona, és un exemple d'això", explica el consistori català.

Connexió entre Centre i Gavarra

Pròximament, s'iniciaran les obres de l'avinguda dels Alps, dirigides a millorar la connexió entre els barris Centre i Gavarra. El projecte comprèn una reforma integral d'aquest vial per crear un eix cívic que prioritzi els vianants i redueixi el pas de vehicles, millorant la vertebració entre els barris.

També es reduirà de quatre a dos els carrils de circulació per crear voreres més amples, i un carril bici, i es destinarà la part superior del talús a un pipicà. Una de les transformacions de més pes serà la reordenació del parc de Rosa Sensat per convertir-lo en el 'parc de la lectura' amb un espai específic per desenvolupar activitats de foment de la lectura, com “L'hora del conte” o presentacions de llibres.

Per la seva banda, el carrer Verge de Montserrat es transformarà en un carrer de prioritat de vianants de plataforma única amb vegetació i zones de descans per crear un clima més càlid i complementari amb l'entorn natural i afavorir els vianants.

Reforma de la carretera del Prat

Pel que fa a l'avinguda de Sant Ildefons, se'n remodelarà la part superior des de la carretera d'Esplugues, de manera que es reduiran els carrils a dos creant una part central amb vegetació. "Es crearà un espai més amable i sostenible i es prolongarà el carril bici des de la carretera d'Esplugues", explica el consistori.

 

La iniciativa contempla el tram entre el parc de la Ribera i el passeig dels Ferrocarrils Catalans. En aquesta zona s'ampliarà la vorera per cedir més espai als vianants i es crearà una mitjana verda, mantenint la zona d'aparcament. A més, a la plaça Frances Layret es remodelarà tota la zona de jocs infantils.

   

Notícies relacionades

Per últim, el segon gran parc de Cornellà, el del Canal de la Infanta, optimitzarà el seu sistema de reg automàtic per un sistema intel·ligent i sostenible per "racionalitzar i estalviar recursos hídrics i millorar les zones enjardinades i arbustives". 

Més notícies de Cornellà a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA