a peu de barri

Els ultres 'periquitos' centren els temors del barri de Riera www.

Els comerciants elogien el ganxo comercial de l'estadi però els residents en recelen

Els veïns del sud de Cornellà demanen vigilar més els radicals de l'Espanyol

Els veïns del Centre i de Riera, a Cornellà, opinen sobre el seu barri. / MÒNICA TUDELA

3
Es llegeix en minuts
DAVID PLACER // MARINA MUÑOZ
CORNELLÀ

L'estadi de l'Espanyol, inaugurat fa dues temporades, i l'impacte de visitants i comerç que ha generat concentren totes les preocupacions dels veïns del barri de Riera i també del centre de Cornellà. L'impacte que ha tingut un camp de futbol de primera divisió amb capacitat per a 40.000 persones en un barri amb tot just 6.000 habitants va desbordar tots els pronòstics. La millora urbanística ha estat notable i és elogiada per la majoria dels veïns. Els comerciants aplaudeixen que el nou estadi ha dinamitzat econòmicament una zona amb poques botigues però els residents recelen de l'estadi.

El principal temor generat per la nova activitat esportiva és una minoria de grups radicals que es concentren cada 15 dies als bars pròxims. Els crits, el consum d'alcohol al carrer i els càntics d'uns 100 membres de les Brigadas Blanquiazules han encès els ànims dels residents més pròxims al camp. «Hi ha hagut baralles greus a la via pública i fins i tot han amenaçat de mort una veïna. Necessitem més control sobre ells perquè molts veïns estan atemorits», va explicar un resident que va demanar no ser identificat per temor a represàlies.

Encara que la gran majoria d'aficionats de l'Espanyol respecten els veïns i no generen molèsties, la presència contínua dels grups de radicals va motivar diverses cassolades veïnals. L'ajuntament i els Mossos van prometre més vigilància sobre aquests grups i l'alteració va anar amainant. Malgrat això, la majoria considera avui que els dispositius de seguretat són insuficients.

Els responsables municipals ja havien recordat als veïns que la competència pel que fa a seguretat és dels Mossos i que el consistori sempre ha reclamat accions més contundents per controlar els incívics i violents. Però els Mossos d'Esquadra han optat per una tàctica de vigilància pròxima i de no intervenció directa amb la finalitat d'evitar enfrontaments que podrien ocasionar disturbis.

Una altra de les preocupacions veïnals se centra en les esquerdes que van produir els treballs de construcció de l'estadi, aixecat sobre terrenys fangosos per on passava el Llobregat abans de ser desviat. «A la meva finca hi ha uns quants veïns que van tenir esquerdes als pisos i ara estan reclamant que els paguin els danys», va explicar Milagros Silleno, de 82 anys.

Els problemes d'aparcament i les retencions de trànsit que es produeixen a la sortida de cada partit també són preocupacions recurrents els dies de partit.

Notícies relacionades

MILLORA URBANÍSTICA / Però l'estadi de l'Espanyol no només ha generat els inconvenients i les molèsties lògiques d'un camp d'aquestes dimensions en un barri petit, sinó que també ha permès millorar una zona que fins a la construcció de l'estadi es mantenia oblidada. La concentració d'una desena d'equipaments esportius que inclouen també el futur camp de futbol de Cornellà, el complex esportiu Parc Riu Llobregat, les pistes de la Federació Catalana de Tennis i el camp municipal de rugbi i atletisme. «Acabo de mudar-me al barri i estic encantat perquè pots anar als centres comercials, a la piscina o al parc a peu», explica Dani Navas, de 33 anys. La majoria creu que és urgent acabar les connexions directes amb l'autopista i reforçar el transport públic per reduir l'impacte negatiu que comporta l'afluència de fins a 40.000 visitants al barri de Riera.

La preocupació per la seguretat també és un assumpte esmentat entre els comerciants. Alguns d'ells han patit robatoris amb violència en el transcurs dels últims mesos, cosa que ha començat a aixecar certa inquietud en un barri tradicionalment tranquil.