Patrocina:

ELS PRESSUPOSTOS DEL CZFB

Consorci inversor

L'entitat gestora de la Zona Franca de Barcelona preveu dedicar 24 milions d'euros en dos anys per reactivar el polígon

Els ajustos i les vendes han permès sanejar els comptes

Direcció 8 El plenari del Consorci, abans de reunir-se, ahir.

Direcció 8 El plenari del Consorci, abans de reunir-se, ahir.

2
Es llegeix en minuts
S. SABRIÀ / BARCELONA

Els ajustos tenen premi a la llarga. Almenys això és el que promet, amb els pressupostos del 2015 el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), dirigit durant els últims temps des de la presidència del comitè executiu per Jordi Cornet, delegat especial de l'Estat a l'entitat. Des del 2011, el palanquejament del Consorci, que es va multiplicar durant el període del boom immobiliari, s'ha reduït de 200 milions a 80. I, a més a més, la reducció de despeses ha estat d'un 19% des del 2011. Aquestes dues mesures, juntament amb els ingressos obtinguts amb les vendes d'immobles, han permès que el Consorci torni l'any que ve al camí de les inversions.

Segons els pressupostos que van ser aprovats ahir pel consell plenari del CZFB, presidit per l'alcalde Barcelona, Xavier Trias, entre el 2015 i el 2016 s'invertiran a la zona franca un total de 24,3 milions d'euros. «Es tracta de millorar la qualitat del polígon, dotar-lo de les últimes millores tecnològiques i de comunicació, tenir accés al subministrament de gas i en general de mesures que contribuiran a una reducció de costos per a les empreses que hi ha ubicades», va explicar Cornet.

L'accent s'ha posat en l'ampliació del recinte duaner de la zona franca, en la qual les empreses poden operar pràcticament sense pagar impostos. D'entrada es reubicarà el projecte de la nova presó de Barcelona per recuperar terrenys d'aquesta zona i ara l'objectiu és «atraure inversors estrangers per a l'arribada de noves empreses que reverteixi en la creació de llocs de treball», segons apunta Cornet.

Una de les característiques més destacades de les gestió d'aquests dos últims anys ha estat la venda d'immobles, entre els quals destaquen la Torre Diagonal 00, venuda a Telefónica per 107 milions d'euros, o la seu del Banc de Sang i Teixits, venut per 36 milions. Amb aquests ingressos s'ha reduït en endeutament financer del Consorci i ara se sufragaran part de les inversions. Però també s'ha reduït el capítol d'ingressos procedents dels lloguers, una rebaixa que els pressupostos del 2015 calculen en 9,5 milions d'euros anuals.

Notícies relacionades

Una altra de les activitats incloses en els pressupostos aprovats ahir és la promoció d'habitatges al barri barceloní de la Marina. «Ens hem convertit en els dinamitzadors d'un barri nou a Barcelona», va destacar Cornet. En una primera fase, el Consorci promourà 350 vivendes, que inclouen protecció oficial i vivendes lliures.

En grans xifres, el Consorci ha guanyat 2,8 milions d'euros aquest any, preveu ingressar 45,6 milions el 2015 (9,4 menys que el 2014) i gastar-ne 42,8 (4,9 menys).