Patrocina:

APLICACIÓ DE LA NOVA NORMATIVA EUROPEA

Més incentius fiscals a la Zona Franca

El Consorci pretén recuperar els terrenys destinats a la nova presó de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ
BARCELONA

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha vist en la nova normativa duanera una oportunitat per ampliar els usos dels seus terrenys. Si fins ara la zona especial lliure d'impostos es destina a l'emmagatzematge de mercaderies, en el futur també podria acollir fàbriques, si Brussel·les accepta la interpretació del nou codi duaner de la Unió Europea (UE) que fa el CZFB. Aquesta possibilitat augmentaria el nivell de competitivitat de la Zona Franca de Barcelona i generaria llocs de treball, va explicar ahir el delegat especial de l'Estat del CZFB, Jordi Cornet.

Altres zones franques del món, com Tanger Med o Xangai, ja es dediquen a la producció, va destacar Cornet, que va afirmar que el potencial de creixement a Barcelona és molt gran, ja que disposa d'uns 500.000 metres quadrats de terrenys buits.

Si bé hi ha fàbriques al polígon industrial de la Zona Franca (Nissan i Seat entre aquestes), estan fora de la zona duanera. La novetat radica en el fet que si es permet «generar activitat econòmica» dins l'àrea duanera, les empreses només pagaran impostos al sortir la mercaderia.

Cornet, que va clausurar la primera Jornada Duanera de la Zona Franca, va recalcar que el CZFB està «molt interessat» en aquest aspecte, però que caldrà esperar la resposta de la Comissió Europea. El Consorci basa la seva postura en el fet que, segons el nou codi, les zones franques són considerades àrees de règim especial i això els obre la porta a afegir més funcions, com per exemple la transformació.

AMPLIACIÓ / El CZFB també ha plantejat una ampliació de 25.000 metres quadrats de la zona duanera, mitjançant la recuperació dels terrenys en esl quals es va projectar la futura presó de Barcelona, que substituirà la Model. En aquest solar no s'hi ha construït res.

Notícies relacionades

La Generalitat té l'última paraula en aquesta qüestió, ja que es tracta d'una concessió administrativa. Cornet es va mostrar confiat a arribar a un acord, ja que el Govern català ha anunciat que no necessitarà tant espai per a la instal·lació per a reclusos -el projecte inicial era del Govern tripartit- i la CZFB està disposada a cedir altres terrenys per a la presó.

La Zona Franca duanera de Barcelona, en la qual treballen unes 700 persones, té una superfície de 160.000 metres quadrats, entre el recinte principal i la plataforma portuària. D'aquests, 84.000 metres quadrats són magatzems.