CIUTAT VELLA

Un pati escolar en un jardí

El CEIP Àngel Baixeras traslladarà el seu espai d'esbarjo, a la terrassa, a una zona verda

Solar del Sotstinent Navarro, que l’any que ve serà jardí i pati.

Solar del Sotstinent Navarro, que l’any que ve serà jardí i pati. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Les imminents obres d'urbanització, que es preveuen iniciar a finals del mes de juliol vinent, d'un solar ubicat al carrer del Sotstinent Navarro, al districte de Ciutat Vella, posaran fi a la històrica reivindicació d'un espai d'esbarjo per als alumnes del veí CEIP Àngel Baixeras.

El barri i els seus veïns guanyaran un jardí públic que s'utilitzarà com a pati per als alumnes de l'escola, en determinades franges horàries. «No és que no tinguem pati, ara, però el tenim a la terrassa, i el nostre edifici té cinc plantes que s'han de pujar a peu», puntualitza la directora del centre d'ensenyament, Mercè Vilalta. «L'escola té sis cursos i una sola línia. Actualment anem al pati per torns. A més a més, també és agradable baixar al carrer», justifica la directora.

PETIT PULMÓ AL GÒTIC

L'espai que es crearà a l'actual solar que hi ha al costat del col·legi, afirma Vilalta, «també serà un petit pulmó per al barri Gòtic». «Àvies i avis, nens i nenes també en podran disfrutar», afegeix.

Parlem d'una superfície de 909 metres quadrats, dels quals uns 140 seran zona verda, on hi haurà cinc arbres. «També hi haurà una zona tancada destinada a magatzem i lavabo d'ús escolar», segons alguns detalls del projecte fets públics per l'Ajuntament de Barcelona. S'espera que alumnes i veïnat puguin estrenar l'espai el mes d'abril de l'any que ve.

«És una llàstima que criatures que han participat amb dibuixos per proposar idees per al pati no el podran disfrutar degut a la lentitud del procés», lamenta la directora del CEIP Baixeras.

«Això ja ho sabíem, sí, però igualment podrem veure'l acabat i disfrutar-ne com a veïns del barri. I sempre podrem dir que el nostre gra de sorra està aquí, que en part gràcies a nosaltres es va fer realitat», afegeix Malena Bayarri, que va començar a implicar-se en el projecte el 2014, quan es van recollir les primeres firmes per demanar el pati, i fins que ella va fer sisè curs -l'any passat- va participar en totes les reunions.

«Ens reuníem al Pati Llimona. Fins i tot ens van invitar a alguns alumnes a assistir a una reunió en què hi havia l'arquitecte i vam poder opinar sobre el que volíem que es fes», explica l'exalumna, que aquest any ja cursa primer d'ESO a l'IES Verdaguer.

DIBUIXOS DEL PATI IDEAL

Notícies relacionades

En diversos tallers, alumnes, de 6 a 12 anys, van dibuixar elements que consideraven ideals per a l'espai i futur pati. I amb l'ajuda de pares i veïns, es van mostrar pòsters amb les idees i amb fotografies dels futurs usuaris al solar.

«Hem d'agrair la implicació del districte de Ciutat Vella que ens va fer partícips del projecte i ens va escoltar», explica Pascual Bayarri, pare de Malena, que va presidir l'Associació de Mares i Pares del CEIP Baixeras durant la reivindicació del pati.