un veí DE CIUTAT VELLA... Rubén Yuste, actor, ballarí i productor

«Tanta varietat de cultures enriqueix molt el Raval»

El millor actor principal de musical d'aquest any en els premis del públic Broadwayworld Spain, com a protagonista d''Homes foscos', és de Rubí, però viu al Raval de Barcelona. Després de sis anys a Madrid, 'Mar i cel' el va fer tornar.

L’actor i productor Rubén Yuste, a la barberia Vicenç Moretó, al número 51 del carrer de Joaquín Costa.

L’actor i productor Rubén Yuste, a la barberia Vicenç Moretó, al número 51 del carrer de Joaquín Costa. / FABRIZIO CORTESI

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Llicenciat i doctorat en Ciències Polítiques, als quatre anys, Rubén Yuste (Rubí, 1975) ja feia teatre, a l'escola. Als 12 va fer la seva primera audició, per pujar a escena amb els Pastorets del grup de teatre del Casal Popular de Rubí. I va ser el teatre el que el va portar a viure a Barcelona.

«L'any 2007, vaig passar les proves per a Grease i, per no venir cada dia al teatre Victòria des de Rubí, vaig buscar pis aquí», diu. El va trobar a Nou Barris. «En realitat, trigava tant a travessar la ciutat en moto per anar a treballar com a arribar des de Rubí al teatre», recorda. Per això, ara se sent tan bé vivint al Raval, en ple centre. «M'encanta i em sento molt feliç vivint aquí. Aquest barri és molt especial», expressa el veí de Ciutat Vella.

Un món en dos carrers

Sigui perquè va viure la infància a Rubí o pels seus sis anys vivint en ple centre de Madrid, Rubén Yuste aprecia les distàncies curtes. Quan va passar les proves per entrar a formar part de l'elenc del musical Mar i cel, el 2014, i va deixar Madrid després d'haver-hi viscut sis anys, per feina, tenia clar que preferia llevar-se cada matí al centre de Barcelona. Es va proposar trobar a la capital catalana un pis des del qual pogués anar a peu al teatre.

El va trobar al carrer de Valldonzella. Ara, en aquest carrer i el perpendicular i veí Joaquín Costa resol pràcticament totes les seves necessitats quotidianes. «Tenia moto fins que em vaig instal·lar al Raval. Un dia se'm va espatllar i vaig veure que ja no em feia falta», explica Yuste, que fins al 29 de gener actua a l'Eixample Teatre. És el protagonista del musical Sugar. També forma part de l'elenc de la websèrie www.thevoids.es i ja ha coproduït el seu primer espectacle, juntament amb Marc Flynn, El despertar de la primavera, en escena al Teatre Gaudí fins al 8 de gener. Viure al Raval -molt a prop del Macba-, li permet anar a peu als teatres en què actua. Tot i que el seu gos Norman li garanteix, de totes maneres, unes quantes passejades a peu cada dia. «Ell és el verdader famós del barri», diu l'actor. I amb ell, aquest veí va coneixent més veïns i els seus gossos. «Com que els meus horaris són tan variats, surto amb el Norman a qualsevol hora i així coincideixo amb més gent», explica el cofundador de l'escola d'art www.dinamiccrescendo.com.

Un barri d'espectacle

El Raval té en aquest veí tres artistes en un. En els musicals aflora de Rubén Yuste el ballarí que porta dins

Notícies relacionades

-fins als 16 anys va competir en balls de saló i va obtenir la màxima categoria en balls llatins a nivell estatal-, el cantant i l'intèrpret. Balanciyá, a València, va ser el primer gran musical en què va tenir un paper, el 2005. Després va venir Grease, el 2007; Mamma mia!; Spamalot (set anys al Lope de Vega de Madrid, dirigit per Tricicle); Los Miserables; Forever young -també amb Tricicle-, Evil dead i Homes foscos. I en aquestes tres últimes produccions, ha obtingut el seu reconeixement amb els premis del públic Broadwayworld Spain.

També el Raval és per a ell com un gran musical. «Tanta varietat de cultures l'enriqueix molt», precisa. «Un dia et despertes amb música de la festa d'una verge peruana, o una cercavila, per sort la nostra casa té parets gruixudes», puntualitza. «Aquí hi ha filipins, hindús, pakistanesos, de tot. I a les botigues, cada vegada més productes de tot arreu. The Farmers (Valldonzella, 39) és l'ecològica on compro fruita seca», diu. «A Fantastik (Joaquín Costa, 62), hi ha souvenirs d'arreu del món, és el reflex absolut d'aquest barri», expressa.

Temes:

Dansa Teatre