UNA història de CIUTAT VELLA... l'Hospital del Mar

El guardià de les infeccions respiratòries

Aixecat fa un segle, l'Hospital del Mar va fer diverses reformes per controlar epidèmies

1
Es llegeix en minuts
ANNALISA PALUMBO / BARCELONA

Aire salubre i vistes obertes cap al Mediterrani són les peculiaritats de l'Hospital del Mar (passeig Marítim de la Barceloneta, 25-29). «Per la seva ubicació, Barcelona ha sigut una ciutat castigada per les epidèmies», explica l'historiador i comissari del centenari de l'Hospital del Mar, Daniel Venteo.

El 1914, l'ajuntament va decidir crear un equipament per fer front a brots epidèmics: l'Hospital Municipal d'Infecciosos. «El 1939 les autoritats franquistes van rebatejar l'hospital amb el nom de Nuestra Señora del Mar -segueix Venteo-, encara que es coneix com a Hospital del Mar». L'equipament va córrer el risc de ser traslladat fora de la Barceloneta, on les condicions de salubritat no eren adequades per a un hospital. El veïnat s'hi va oposar fermament i això, afegit a raons pressupostàries, en va impedir el trasllat.

«L'hospital es va poder quedar a la Barceloneta i va lluir nous i moderns pavellons, inaugurats durant la celebració de l'Exposició Internacional de Barcelona, entre els anys 1929 i 1930», continua Venteo. Aquests pavellons van rebre danys durant els bombardejos de la guerra civil, i quan es va haver acabat el conflicte l'hospital va ser restaurat i fins i tot ampliat amb unes noves instal·lacions. «N'és un exemple el Pavelló de Malalties Tropicals, inaugurat pel premi Nobel de medicina Alexander Fleming el 1948», afegeix Venteo. Els anys 50, l'equipament va experimentar diverses innovacions que el van transformar en un dels millors centres espanyols. «En aquells anys va estrenar el primer pulmó d'acer de Catalunya per als malalts de poliomielitis», afirma Venteo.

Notícies relacionades

El salt cap al reconeixement públic va arribar l'octubre del 1986, quan l'Hospital del Mar va ser elegit com a centre de referència sanitària per als Jocs Olímpics del 1992, i per aquest motiu va ser reformat una altra vegada. A més, des del 1973 és hospital universitari gràcies a un conveni firmat amb la Universitat Autònoma de Barcelona.

L'Hospital del Mar apareix a la pel·lícula Todo sobre mi madre (1999), de Pedro Almodóvar. El director manxec va definir els finestrals que s'obren cap al mar com una pantalla de cine.