L'ADN DE LA SETMANA

Robustes

Un estudi ha analitzat els ossos i l'activitat física de les dones de pobles anteriors al sedentarisme

amadridejos10436321 television programa perdidos  en la  tribu  en la imagen tri171221191950

amadridejos10436321 television programa perdidos en la tribu en la imagen tri171221191950

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

S’ha discutit si el pas de les societats que caçaven animals i recollien plantes a una societat sedentària va tenir efectes positius o negatius sobre la salut de la gent que hi vivia. L’estil de vida va patir certament un canvi molt important, però és difícil tenir dades concretes sobre el que va passar realment. Un grup d’antropòlegs han comparat els ossos de dones que van viure a l’inici de l’agricultura amb els de dones actuals i, en particular, amb els de dones que practiquen esports. La conclusió és que les dones prehistòriques eren robustes i feien segurament més exercici que fins i tot les esportistes professionals actuals.

Notícies relacionades

L’estudi ha estat fet per antropòlegs que han mesurat l’estructura dels ossos del braç (l’húmer) i les cames (la tíbia) de restes arqueològiques de dones que van viure a la zona del Danubi, des d’Alemanya fins a Sèrbia des del 5.300 any aC fins a l’Edat Mitjana. Els comparen amb els de dones joves que practiquen esport intens de forma regular als clubs esportius de Cambridge com córrer, remar o jugar a futbol, i altres grups de dones que no fan un exercici tan intens. Això es basa en la informació existent sobre els efectes de practicar diferents tipus d’esport sobre el desenvolupament del cos de la gent, incloent-hi els ossos. El resultat és que els efectes de l’exercici sobre l’estructura òssia de les dones dels inicis de l’agricultura eren fins i tot superiors als de les nostres esportistes.

La feina de les dones hauria de ser intensa quan els humans vivien de caçar i recollir aliments, però també quan es va establir l’agricultura. És ben possible que tota la família hagués de treballar al camp i amb el bestiar des de les edats més joves. Els autors diuen que és possible que llavors les dones estiguessin ben alimentades i que els seus ossos es reforcessin era una garantia de poder dur a terme feines intenses com la de moldre el gra o transportar pesos cada dia. La feina de la dona en les societats primitives era més que un esport extrem. 

Temes:

Història Dones