L'ADN DE LA SETMANA

Esquerra-dreta

Uns investigadors han analitzat com els nadons perceben els dos costats

zentauroepp28755625 escritura171215195226

zentauroepp28755625 escritura171215195226

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

No estem parlant de política, sinó de la nostra orientació en l’espai. Com la definim i com ens hi movem és producte de la nostra educació, però no del tot. Això és el que conclou un treball fet per investigadors francesos en què han analitzat com els nadons perceben la dreta i l’esquerra. Sembla que des de l’inici de la nostra vida ja som capaços de distingir com els objectes estan distribuïts d’esquerra a dreta.

Notícies relacionades

L’experiment ha estat especialment difícil perquè no és fàcil analitzar el que miren i com miren unes criatures nascudes tres dies abans. Es va fer, amb permís dels pares, amb nens i nenes nascuts en un hospital de París, però uns quants es van posar a plorar, altres es van adormir i en altres casos els pares hi van interferir i l’experiment no es va poder fer. Finalment, van analitzar com 80 infants (la meitat de cada sexe) fixaven la visió a la dreta o a l’esquerra quan els presentaven figures formades per més o menys elements. Els investigadors concluen que, fins i tot en edats tan inicials, els nens associen l’esquerra amb pocs elements i la dreta amb molts. La implicació és que quan produïm una sèrie que forma una progressió en volum d’esquerra a dreta estem seguint una pauta que no és apresa, sinó innata.

El nostre organisme és simètric, però fins a cert punt. És cert que en termes generals la distribució de les diferents parts del cos és semblant a dreta i esquerra, però en l’interior tenim els òrgans distribuïts de forma asimètrica i el cervell no té les mateixes funcions a la dreta que a l’esquerra. Alguns de nosaltres som esquerrans i altres dretans, i sabem distingir (a cops amb dificultats) un costat de l’altre. Algunes d’aquestes tendències són clarament culturals: per exemple, hi ha idiomes que s’escriuen en una direcció o en una altra. Però sembla que quan neixem ja tenim una tendència a ordenar les coses de dreta a esquerra. Més tard estem sotmesos a altres influències que ens acaben de fer com som i com mirem el món.

Temes:

Nens Genètica