Color de la pell

Un equip científic ha analitzat els gens implicats en la pigmentació

zentauroepp41231207 bosquimano171207203210

zentauroepp41231207 bosquimano171207203210 / OBED ZILWA

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

U na de les qüestions que més ha produït divisió entre els humans ha estat el color de la pell. Per raons de la història, les poblacions amb la pell clara han acabat tenint més poder al planeta i el color de la pell esdevé un caràcter que defineix l’estàndard  social en moltes societats. L’estudi dels genomes dels humans havia fins ara demostrat que la pigmentació està definida per un nombre reduït de gens. Això explicaria l’adaptació ràpida a les regions menys assolellades. L’anàlisi dels genomes de poblacions sud-africanes ens diu que el color de la pell no ha estat mai un tema senzill.

Notícies relacionades

 Fins ara hem estat treballant amb la idea que els humans van sortir fa desenes de milers d’anys en petits grups des de l’Àfrica i van anar poblant el planeta adaptant-se als entorns que trobaven. La pell fosca protegeix d’un excés de llum, però quan es viatja cap al nord l’exposició al Sol és menor. Per produir algunes vitamines, com la vitamina D, cal l’acció de la llum solar i per viure al nord pot ser millor tenir la pell més clara. Aquests canvis es devien produir en uns pocs milers d’anys i voldria dir que és un procés no gaire complex. L’ estudi del genoma de les poblacions amb colors de pell diferents ha permès trobar un màxim de 15 gens que explicarien les diferències i comprovar que els primers pobladors d’Europa tenien la pell fosca.

Un estudi realitzat actualment fet per grups americans demostra que els genomes de tribus dels anomenats KhoeSan, considerats antics pobladors de l’Àfrica del sud, que tenen diferents nivells de color de la seva pell, tenen variacions en un nombre molt més gran de gens i a més a més diferents dels que havien estat observats prèviament. Això confirma que les poblacions del sud de l’Àfrica són molt complexes i variades i que aquelles que van sortir de l’Àfrica eren un grup més homogeni. També ens diu que, igual com ara, el color de la pell era important pels antics pobladors de l’Àfrica. Ens protegeix d’un excés de llum i defineix com ens veiem els uns als altres.