Una gran bola de foc sobre Conca

zentauroepp40955569 bola fuego cuenca171115155346

zentauroepp40955569 bola fuego cuenca171115155346

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una gran bola de foc, tan brillant com la Lluna plena, ha sobrevolat aquesta matinada la província de Conca, segons ha informat el Complex Astronòmic de La Hita, a la província de Toledo, que ha registrat el fenomen.

A les 04.52 hores d'aquesta matinada ha sigut captada la bola de foc pels detectors que la Universitat de Huelva té al Complex Astronòmic de La Hita, a La Puebla de Almoradiel (Toledo), i als observatoris astronòmics de Calar Alto (Almeria), La Sagra (Granada), Huelva i Sevilla.

Aquests detectors treballen en el marc del projecte Smart, que té com a finalitat monitoritzar contínuament el cel amb l'objectiu de registrar i estudiar l'impacte contra l'atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.

La bola de foc està associada a la pluja d'estels dels Leònids, que arribarà a la seva màxima activitat el 17 de novembre i es produeix com a conseqüència de l'entrada en l'atmosfera terrestre de fragments despresos del cometa Temple-Tuttle.

Aquestes dades es desprenen de l'anàlisi portada a terme pel professor de la Universitat de Huelva José María Madiedo, investigador responsable del projecte Smart.

260.000 quilòmetres per hora

El fragment del Temple-Tuttle que va produir la bola de foc va entrar a l'atmosfera a una velocitat de gairebé 260.000 quilòmetres per hora.

La bola de foc es va iniciar a uns 146 quilòmetres d'altura sobre el sud-est de la província de Conca, gairebé a la vertical de Minglanilla, i des d'aquest punt va avançar en direcció nord-oest fins a extingir-se a 78 quilòmetres d'altitud sobre la vertical de la localitat de Buenache d'Alarcón, també a Conca.

Notícies relacionades

Aquesta bola de foc és la segona captada per La Hita en menys d'una setmana, després de la registrada el diumenge 12 de novembre a les 22.34 hores.

En aquella ocasió, l'origen va ser un fragment del cometa Encke a una mica més de 110.000 quilòmetres per hora i a uns 101 quilòmetres d'altura sobre el nord de la província de Granada.