SISMOLOGIA

Terratrèmols: dels gols del Barça al concert de Bruce Springsteen

Investigadors de l'ICTJA-CSIC identifiquen l'origen dels senyals no naturals registrats per un sismòmetre instal·lat a Barcelona

cmontanyes40878203 jordi daz171109201949

cmontanyes40878203 jordi daz171109201949 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

El concert que Bruce Springsteen va oferir l'any passat al Camp Nou va quedar reflectit en un sismògraf ubicat a només 500 metres a l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC). Els vigorosos salts fets pels 65.000 assistents durant les tres hores que va durar l'actuació no van ocasionar un terratrèmol, o almenys un terratrèmol digne de menció, però les vibracions sí que van tenir un patró molt característic i es podrien distingir altres fenòmens d'origen humà també detectats amb el mateix sismògraf, com el pas del metro, el trànsit d'automòbils, una exhibició de focs artificials i la celebració dels gols del Barça.

Investigadors de l'ICTJA-CSIC han analitzat les característiques d'aquests petits tremolors urbans, imperceptibles per als humans, en un article que s'ha publicat a la revista Scientific Reports.

"Els sismòmetres actuals són aparells molt sensibles i registren tot tipus de senyals", explica Jordi Díaz, primer autor de l'anàlisi, que recorda com a cas curiós la detecció del pas dels participants en una marató. En aquests casos es parla de variacions del terreny de nanòmetres per segon. "Són tan petites que ni tan sols tenen una equivalència de magnitud en l'escala de Richter i tampoc tenen el més mínim efecte sobre els edificis", aclareix. 

Finalitat divulgativa

El sismòmetre es va instal·lar a l'edifici de l'ICTJA-CSIC amb una finalitat divulgativa. "Amb el pas dels anys hem anat veient que els aparells registraven senyals curiosos -prossegueix l'investigador-. Això ens va portar a preguntar-nos sobre quins eren els processos que les causaven".   

Un altre cas analitzat són les variacions que ocasiona el pas de vehicles per la pròxima avinguda Diagonal. "Hem observat els pics que es produeixen cada matí a primera hora -diu Díaz- i el descens durant la nit o els caps de setmana". Passa el mateix amb la circulació dels combois de la línia 3 del metro. "L'institut està a uns 150 metres de l'estació de Palau Reial, així que podem detectar el pas de cadascun dels trens", indica Díaz. "A  partir de les deu de la nit i els caps de setmana veiem com els intervals entre els pics de màxima intensitat del senyal s'incrementen”, afegeix.  

Els gols de la Champions

Les celebracions dels gols durant els partits que es juguen al Camp Nou també poden ser registrades per l'estació sísmica de l'ICTJA‐CSIC. En el treball, els autors han analitzat el senyal originat per la reacció del públic a cadascun dels tres gols marcats pel Barça al Bayern Munic en els últims 15 minuts del partit d'anada de les semifinals de la Champions League el maig de l'any 2015.

Notícies relacionades

Díaz considera que el senyal obtingut durant el concert de Bruce Springsteen és un de les més interessants. "Els registres ens permeten fins i tot distingir les diferents cançons interpretades durant el concert, ja que quan canvia el ritme i la intensitat de la música també canvia la manera com el públic fa vibrar el terra". El que es detecta és sempre l'efecte dels salts, no les ones del so a tot volum.

El treball demostra, segons Díaz, que "els sismòmetres poden ser utilitzats com una eina complementària per monitoritzar de manera fàcil determinats processos de l'entorn urbà". Aquesta anàlisi pot aportar, per exemple, informació d'interès per als enginyers sobre el comportament dels edificis, diu.

Activitat detectada per un sismògraf de l'ICTJA-CSIC durant el concert de Bruce Springsteen de l'any passat.