JACIMENT PALEONTOLÒGIC

La Galeria de l'Ossera neandertal

A la cova d'el Sidrón, concentrats en una mateixa zona, s'han recuperat 2.500 fragments ossis

zentauroepp40205403 neardental170921164325

zentauroepp40205403 neardental170921164325

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

El jaciment d’El Sidrón és un conjunt de galeries càrstiques, creades per infiltracions d’aigua, al municipi asturià de Piloña. Fa 49.000 anys, segons la hipòtesi més versemblant, un grup familiar de neandertals va ser sorprès per una riuada, possiblement a cuasa d’una tempesta, que els va atrapar mortalment i després els va arrossegar fins a una cova vertical on van acabar dipositats. Potser també hi van arribar restes d’individus morts amb anterioritat.

L’absència de depredadors

–els ossos no van ser alterats pels carnívors– i l’acumulació ràpida de sediments van facilitar la fossilització. «Una sèrie de circumstàncies excepcionals van permetre aquesta singularitat. Va ser un cop de sort», explica a aquest diari Antonio Rosas, investigador del CSIC al Museu de Ciències Naturals de Madrid i coordinador dels treballs a El Sidrón.

Els resultats s’aprecien numèricament: al jaciment, descobert el 1994, s’hi han recuperat al voltant de 2.500 restes òssies de 13 individus dels dos sexes i diferents edats, cosa que suposa la millor col·lecció de neandertals de tot Espanya i possiblement d’Europa.

Hi ha quatre mandíbules, tres maxil·lars, multitud de dents, fragments cranials i diferents ossos del tronc i de les extremitats. «Hi estan representades totes les regions esquelètiques», escriuen els científics. Avui dia, el lloc és anomenat amb gran encert la Galeria de l’Ossera. També s’hi han localitzat més de 300 artefactes lítics. La majoria de les restes es van obtenir en el transcurs de les campanyes del 2009, 2010 i 2011. 

Ja no es treballa al jaciment (s’hi pot accedir mitjançant visites guiades). «Vam pensar que algunes altres galeries podien ser interessants, però al final ha resultat que no», diu Rosas. Tot es concentrava en un racó molt petit, amb una zona de treball amb prou feines d’un metre quadrat. Els ossos van aparèixer fragmentats i coberts de crostes calcàries, cosa que va obligar a un complex treball de restauració.

Notícies relacionades

Malgrat tot, la conservació va ser tan extraordinària que d’alguns fragments se n’han pogut extreure fragments d’ADN que han permès aprofundir en el coneixement de l’espècie. Entre altres característiques s’ha pogut determinar que entre els neandertals eren habituals els pèl-rojos, que tenien majoritàriament el grup sanguini O i que eren portadors del gen FOXP2, també present en els humans moderns, que s’atribueix a la capacitat de parlar.

També s’ha pogut determinar que estaven emparentats. «Creiem que els individus no sols eren coetanis, sinó que formaven part un grup familiar», diu el paleoantropòleg del CSIC. Al costat del nen analitzat de 8 anys hi ha un altre espècimen que sembla que és un germà petit i un adult que podria ser la seva mare. «No en tenim la certesa total, però comparteixen el mateix ADN mitocondrial», prossegueix. També s’ha detectat que «menjaven vegetals i carn, vivien en ambients carregats de fum i usaven plantes medicinals».