L'ADN DE LA SETMANA

Dalí i la doble hèlix

L'artista de Figueres, ara enmig d'una polèmica sobre una suposada paternitat, admirava l'estructura de l'ADN

cmontanyes39388463 el pintor salvador dali170909192948

cmontanyes39388463 el pintor salvador dali170909192948

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

No podia ser cap altre ADN aquesta setmana que el de Salvador Dalí. Ha servit per demostrar que no hi havia relació biològica. Ha servit per demostrar que no hi havia relació biològica entre ell i una resident de Figueres, Pilar Abel, que pretenia ser reconeguda com la seva filla. La relació de l’artista amb l’ADN va ser contínua des que va descobrir les imatges de la doble hèlix, que segons ell era «l’única estructura que relacionava l’home amb Déu». La investigació sobre el significat de l’«àcid desoxirribonucleic», com a ell li agradava repetir, l’ha seguit fins a més enllà de la seva mort.

Notícies relacionades

La pintura de Dalí conté en les seves diferents etapes diversos continguts que extreia de la ciència. Li interessaven les nocions de la física moderna com el concepte del temps, les idees de la psicoanàlisi en el món dels somnis i finalment l’estructura de l’ADN, que va representar durant anys en diferents pintures. Una d’elles la va titular 'Homenatge a Watson i Crick'. De la doble hèlix de l’ADN en deia l’escala de Jacob i la veia com un camí cap a la immortalitat. Durant els últims anys de la seva vida es va interessar per les teories matemàtiques sobre el caos, que relacionava amb el concepte de llibertat. Al voltant de temàtiques com aquesta va ajudar a organitzar i participar en reunions de reflexió que es realitzaven al Museu de Figueres.

Ara, una demanda de paternitat ha obligat a desenterrar les seves despulles, que estan al centre del Teatre-Museu de Figueres. Els forenses han hagut de prendre mostres del cadàver momificat i extreure’n l’ADN, cosa que no sempre és fàcil. Ho han aconseguit i n’han comparat l’estructura amb la de Pilar Abel i la seva mare. Els informes apuntarien a una falta de relació entre ells amb un alt grau de probabilitat. L’ADN ha salvat l’artista i els seus descendents d’haver de justificar aquesta paternitat i ha demostrat que efectivament li dona un cert nivell d’immortalitat. Les seves restes seran tornades al museu, on podem gaudir de l’obra d’un pintor amb grans virtuts i contradiccions.