REVELACIÓ CIENTÍFICA

Científics descobreixen 91 volcans sota el gel de l'Antàrtida Occidental

La sismicitat podria explicar canvis en la capa gelada del continent

zentauroepp38184398 chi100   ant rtida  chile   25 04 2017   fotograf a de archi170816150952

zentauroepp38184398 chi100 ant rtida chile 25 04 2017 fotograf a de archi170816150952 / JULIA TALARN

2
Es llegeix en minuts

Científics de l'Escola de Geociències de la Universitat d'Edimburg han trobat 91 volcans fins ara desconeguts sota el gel de l'Antàrtida Occidental, el que pot ser la regió volcànica més gran de la Terra.

Els volcans acabats de descobrir, que no se sap si estan actius, tenen una altura que oscil·la entre els 100 i els 3.850 metres. El més gran és tan alt com l'Eiger, situat als Alps suïssos, muntanya que s'alça a 3.970 metres sobre el nivell del mar.

Els pics descoberts es concentren a la regió coneguda com a Sistema de Rift Occidental de l'Antàrtida, que inclou 3.500 quilòmetres des de la plataforma de gel de Ross a la Península Antàrtica.

La troballa, que ha sigut publicat a 'Geological Society Special Publications', ha sigut possible gràcies a Max Van Wyk de Vries, estudiant de tercer any a l'Escola de Geociències de la Universitat d'Edimburg, que va començar a analitzar dades de mapes de radar disponibles públicament de l'Antàrtida.

Van Wyk de Vries va proposar el seu estudi als investigadors de l'Escola, els quals van quedar impressionats per la qualitat del seu treball i van utilitzar la seva experiència per verificar la presència dels volcans.

Semblant a l'Àfrica oriental

"L'Antàrtida continua entre les àrees menys estudiades del globus, i com a científic jove estava emocionat d'aprendre alguna cosa nova i no ben entesa. Després d'examinar les dades existents sobre l'Antàrtida Occidental, vaig començar a descobrir rastres de vulcanisme. Naturalment, ho vaig estudiar més, cosa que va conduir a aquest descobriment de gairebé 100 volcans sota la capa de gel", assenyala Max Van Wyk de Vries.

Segons els geòlegs i experts, l'àrea tenia moltes similituds amb la cresta volcànica de l'Àfrica oriental, que actualment és reconeguda com l'àrea amb la concentració més densa de volcans al món.

Després de l'avís de Van Wyk de Vries, els investigadors van inspeccionar remotament la part inferior de la capa de gel per detectar pics ocults de roca basàltica, i pics d'altres volcans de la regió les puntes dels quals empenyen per sobre del gel. Utilitzant mesuraments d'un radar capaç de penetrar en el gel, els investigadors van analitzar la forma de la terra oculta i van comparar les troballes amb els registres de satèl·lits i bases de dades, així com informació geològica de les prospeccions aèries.

Fluctuacions de la capa de gel

Els resultats de l'estudi, que és el primer d'aquest tipus, ajudaran els científics a comprendre com els volcans poden influir en les fluctuacions a llarg termini en la capa de gel. Però també podrien ajudar a millorar la comprensió de com el continent ha canviat durant els climes passats.

No obstant, els resultats de l'estudi no indiquen si els volcans estan actius, per la qual cosa els científics haurien d'informar sobre l'activitat sísmica. L'activitat volcànica pot augmentar si el gel de l'Antàrtida es dilueix, cosa que és probable en un clima d'escalfament, segons expliquen els científics.

Notícies relacionades

De fet, la concentració de volcans trobats a la regió, juntament amb estudis anteriors, suggereixen que l'activitat pot haver estat present en períodes anteriors més càlids.

"És fascinant descobrir una àmplia gamma de volcans en aquest continent relativament inexplorat. Una millor comprensió de l'activitat volcànica podria aclarir sobre el seu impacte en el gel de l'Antàrtida en el passat, present i futur, i en altres sistemes de Rift a tot el món", assegura el doctor Robert Bingham, de l'Escola de Geociències.

Temes:

Volcans