amb 20 anys d'experiència

La Xina busca un astrònom estranger per dirigir el telescopi més gran del món

Malgrat que el sou supera els 1,2 milions de dòlars, té problemes per trobar-lo

ealos35669328 el gran radiotelescopio puesto en marcha por china

ealos35669328 el gran radiotelescopio puesto en marcha por china / Liu Xu

1
Es llegeix en minuts

Malgrat que el sou supera els 1,2 milions de dòlars, la Xina té problemes per trobar un astrònom estranger que dirigeixi el radiotelescopi més gran del món, publica aquest divendres el diari independent 'South China Morning Post'.

L'Acadèmia Xinesa de Ciències no troba ningú amb l'experiència i la qualificació necessàries per supervisar l'operació diària de FAST, inaugurat fa un any i amb el qual la Xina vol potenciar la seva presència i el seu prestigi en la ciència internacional.

Ubicat a les muntanyes de Guizhou, al sud-oest de la Xina, el FAST pot captar senyals prèviament indetectables i proporcionar noves pistes a una àmplia gamma de preguntes com la possible existència de vida alienígena intel·ligent.

"Per a un astrònom, dirigir FAST podria ser l'oportunitat de tota una vida", ha dit Wang Tinggui, professor d'astrofísica de la Universitat de Ciència i Tecnologia de la Xina a Hefei (Anhui).

Experiència

L'Acadèmia Xinesa de Ciències, propietària del telescopi, ha buscat a l'estranger un cap per al projecte perquè cap astrònom en aquest país té l'experiència de dirigir una instal·lació de tal magnitud i complexitat.

Un anunci de contractació va ser posat al lloc web de l'acadèmia al maig, així com als principals butlletins d'investigació internacionals, però no hi ha hagut resposta.

"No podem esperar (...), hem fet tot el possible per comunicar la nostra oferta", ha dit un funcionari participant en el procés.

D'acord amb la descripció de la feina, el director d'operacions científiques seria responsable d'establir i organitzar diversos comitès acadèmics per decidir els objectius científics a llarg termini del telescopi i distribuir els seus horaris d'observació.

També seria responsable de reportar els principals descobriments fets pel telescopi al Govern cada any i supervisar les despeses i el pressupost.

Idioma i cultura

El candidat ha de tenir almenys 20 anys d'experiència prèvia i ha d'haver tingut un paper de lideratge en un projecte de radiotelescopi a gran escala.

Notícies relacionades

Segons assenyala el diari, alguns investigadors occidentals tenen molta experiència executant telescopis gegants, però aquesta podria no funcionar a la Xina "a causa de les barreres de l'idioma i la diferència cultural".

Amb un pressupost de 1.200 milions de iuans (165 milions d'euros o 180 milions de dòlars de llavors), FAST va ser inaugurat el setembre de l'any passat amb una gran expectació i com a part dels plans de la Xina de ser una potència puntera en la investigació científica.

Temes:

Astronomia Xina