Segons un estudi

El desenvolupament del llenguatge podria començar en el fetus

Una investigació ha demostrat que el nadó distingeix entre diferents idiomes des de l'úter

undefined15609317 tema generico embarazo mujer embarazada161020181215

undefined15609317 tema generico embarazo mujer embarazada161020181215

3
Es llegeix en minuts

Investigadors del Centre Mèdic de la Universitat de Kansas (Estats Units) han determinat que els nadons són capaços de distingir diferents idiomes un mes abans de néixer, una mostra que el llenguatge es podria començar a desenvolupar ja en una fase intrauterina.

Així es desprèn dels resultats d'un estudi que publica la revista 'NeuroReport' en què es va utilitzar una tecnologia no invasiva per demostrar aquesta discriminació i que podria tenir implicacions per a la investigació fetal en altres camps, segons els seus autors.

"La investigació suggereix que el desenvolupament del llenguatge humà pot començar realment aviat", segons ha destacat Utako Minai, professor associat de lingüística que va liderar l'estudi, com prova el fet que als pocs dies els nadons ja són sensibles a diferències rítmiques del llenguatge.

Aquesta precoç discriminació, ha afegit aquest expert, va ser el que els va portar a preguntar-se quan sorgeix la sensibilitat dels nens a les propietats rítmiques del llenguatge, amb la possibilitat que pogués sorgir "fins i tot abans de néixer".

"Els fetus poden sentir coses a l'úter, incloent-hi la parla, encara que el so hi arriba esmorteït, però el ritme del llenguatge s'ha de mantenir i estar disponible perquè el fetus el senti", ha explicat.

INVESTIGACIONS ANTERIORS

Minai reconeix que ja hi havia un estudi que suggeria que els fetus podien discriminar entre diferents tipus de llenguatge, basat en patrons rítmics de la freqüència cardíaca fetal. Però en aquesta ocasió, han usat un dispositiu molt més precís, un magnetocardiograma (MCG).

"En l'altre estudi, els sons que van ser presentats al fetus en dos idiomes van ser parlats per dues persones diferents i van trobar que els fetus eren sensibles al canvi en els sons de la parla, però no estava clar si els fetus eren sensibles a les diferències en el llenguatge o al fet que fossin dues persones diferents, per això ara volíem veure com reaccionaven a dos idiomes parlats per una mateixa persona", segons ha explicat.

Per això, van incloure en el seu estudi 24 dones embarassades d'aproximadament vuit mesos, i els van aplicar aquesta tècnica que s'ajusta sobre l'abdomen matern i permet detectar petits camps magnètics que envolten els corrents elèctrics dels cossos matern i fetal, incloent-hi els batecs del cor, la respiració i altres moviments del cos.

"És més sensible que l'ultrasò als canvis cop a cop en la freqüència cardíaca. Òbviament, el cor no hi sent, així que si el nadó respon al canvi de llenguatge a l'alterar la freqüència cardíaca, la resposta seria dirigida pel cervell", segons detallen els autors. I això va ser exactament el que va passar.

L'ÚTER, UN LLOC SOROLLÓS

"L'ambient intrauterí és un lloc sorollós, el fetus està exposat als sons intestinals materns, els batecs del seu cor i la veu, així com a sons externs. Sense exposició al so, l'escorça auditiva no obtindria prou estimulació per desenvolupar-se adequadament. És una evidència que part d'aquest desenvolupament està vinculat al llenguatge", ha afegit Kathleen Gustafson, professora del Departament de Neurologia que ha participat en l'estudi.

Minai va fer que un orador bilingüe fes dues gravacions, una en anglès i una altra en japonès, per ser reproduïdes successivament. L'elecció dels dos idiomes i no altres es deu al fet que, segons els lingüistes, són rítmicament distintius, i mentre que l'anglès té una estructura rítmica dinàmica que s'assembla als senyals de codi Morse, el japonès té una estructura de ritme més regular.

Notícies relacionades

Els ritmes cardíacs fetals van canviar quan van sentir el llenguatge desconegut i rítmicament diferent (japonès) després d'haver sentit un passatge de parla anglesa, mentre que els seus ritmes cardíacs no canviaven quan se'ls presentava un segon passatge d'anglès en lloc de japonès.

"Els resultats van sortir molt bé, amb un fort suport estadístic", segons Minai, cosa que suggereix que el desenvolupament del llenguatge pot de fet començar a l'úter. "Creiem que és una troballa extremadament emocionant per a la investigació científica bàsica del llenguatge, i també hi ha la possibilitat que aquesta troballa s'apliqui a altres camps", ha reconegut.

Temes:

Embaràs