L'ADN DE LA SETMANA

Fastidiosa

L'expansió del bacteri que mata les oliveres ha generat polèmica a Itàlia

amadridejos37379739 desecaci n r pida del olivo causada en apulia  italia  por l170618183228

amadridejos37379739 desecaci n r pida del olivo causada en apulia italia por l170618183228

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

L’any 2013 es va declarar una important malaltia en els arbres de la Pulla, la regió del sud d’Itàlia. Afectava diferents espècies i en particular les oliveres, que en aquella regió del Mediterrani són un símbol de la seva agricultura. Es va diagnosticar que la malaltia estava produïda per un bacteri conegut com a 'Xylella fastidiosa', que ha provocat pèrdues importants en diferents llocs d’Amèrica. A casa nostra ha arribat a Mallorca i sembla que per ara ha estat continguda. Però per aconseguir-ho sovint calen accions contundents. Un informe recent conclou que a Itàlia l’actuació no ha estat prou eficaç.

Notícies relacionades

L’arribada de la 'Xylella' a Europa va produir una alarma lògica. És una malaltia que es transmet per insectes i diverses variants del bacteri infecten arbres com l’olivera o els tarongers, però també la vinya, els ametllers o el baladre. Quan es presenta no hi ha gaires solucions, si no és tallar els arbres malalts, evitar tota exportació de material vegetal viu i crear zones de contenció per impedir l’expansió de la ­malaltia. El fet és que es van detectar casos d’infeccions per 'Xylella' al sud de França, a Còrsega i finalment a Mallorca i Eivissa, on van haver de prendre mesures en oliveres i ametllers amb símptomes.

La Comissió Europea, en un informe que s’acaba de publicar, i del qual ha parlat la revista 'Na­ture', afirma que les autoritats italianes no van ser prou eficaces a seguir les normes existents i la malaltia no s’ha aturat. Quan es va detectar hi va haver protestes perquè calia tallar oliveres, algunes d’elles centenàries. Fins i tot hi ha hagut una investigació judicial per una denúncia d’activistes que van acusar científics d’un institut de recerca de Bari d’haver-la importat i això ha paralitzat algunes actuacions. A Catalunya hauríem d’estar ben vigilants. Sembla que els responsables estan informats i, per sort, a Mallorca i Eivissa hi ha més importació que exportació de plantes. Abaixar la guàrdia seria un error que potser han fet a Itàlia.