Informe del Reial Jardí Botànic de Kew

Els científics van catalogar l'any passat 1.700 noves espècies de plantes

El canvi climàtic i la propagació de plagues són els principals enemics dels vegetals

jgblanco7997374 meteomania jardines en kew gardens en londres170518085227

jgblanco7997374 meteomania jardines en kew gardens en londres170518085227

2
Es llegeix en minuts

La ciència va catalogar l'any passat més de 1.700 noves espècies de plantes, incloses algunes que podrien servir com a aliment en el futur, segons el segon informe anual de l'Estat de les Plantes del Món, publicat pel Reial Jardí Botànic de Kew, a Londres.

Entre les espècies descobertes, s'han identificat cinc nous tipus de plantes relacionades amb la iuca, fet que podria ajudar a desenvolupar noves varietats d'un dels cultius més importants als tròpics.

L'estudi, en què han col·laborat 128 científics de 12 països, passa revista així mateix als principals perills que afronten els vegetals a nivell global, entre els quals destaquen l'amenaça del canvi climàtic i la propagació de plagues.

Les plantes que poden resistir millor l'escalfament global són aquelles amb fulles i escorça més gruixudes, amb estratègies hídriques més eficients, arrels més profundes i una densitat de fusta més alta, segons els experts.

Les arrels més profundes aguanten millor la sequera i les fulles més gruixudes i les herbes més altes toleren més bé les altes temperatures, subratlla l'estudi, mentre que els arbres de baixa altura obtenen més bons resultats davant les sequeres, els incendis, l'augment de temperatura i de la concentració de diòxid de carboni (CO2).

EL PERILL DE LES PLAGUES

Un altre perill per a les plantes en el futur serà la propagació de plagues invasores i patògens per tot el planeta, impulsades pel comerç i els viatges degut a la globalització, i pràctiques especialment perilloses com el comerç de plantes vives.

Un exemple d'aquestes amenaces és la situació del blat de moro a l'Àfrica, que està afectat pel cuc del cotó, fet que dona lloc a situacions d'escassetat i un increment de preus a nivell mundial.

També pateixen els atacs de patògens les espècies de freixe americà, que afronta els embats del banyarriquer maragda del freixe.

En l'entorn de la medicina, s'han descobert al Sud-est Asiàtic i l'Amèrica Llatina nou espècies noves del gènere d'enfiladisses 'Mucuna', que s'utilitza per tractar la malaltia de Parkinson.

L'informe també revela que almenys 28.187 espècies de plantes estan documentades actualment com d'ús medicinal, encara que adverteix que hi ha fins a 15 noms alternatius per cada espècie medicinal, fet que causa riscos i confusió en el sector i entre els reguladors.

Notícies relacionades

Per Kathy Willis, directora de Ciència dels Jardins de Kew, ens trobem en "un moment emocionant" per a la botànica, en què cada vegada entenem millor de quina manera les plantes són rellevants i valuoses en tots els aspectes de la nostra vida.

Willis ha reivindicat que les plantes són els "fonaments dels ecosistemes del món", i fa falta que aconseguim "un equilibri delicat entre les nostres necessitats i les del món natural", i per això s'ha d'impulsar un "diàleg a escala mundial sobre el que necessitem protegir i conservar".