ACTE DE PROTESTA A TOT EL MÓN

Cinc ciutats espanyoles se sumen a la Marxa per la Ciència

La reivindicació mundial més gran de la recerca científica està convocada per al 22 d'abril

500 localitats, incloent-hi Barcelona i Girona, organitzen esdeveniments per demanar que la política respecti el coneixement

zentauroepp38034517 barcelona 12 04 2017 equipo organizador de la  marcha por la170415130214

zentauroepp38034517 barcelona 12 04 2017 equipo organizador de la marcha por la170415130214 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

També a Espanya hi haurà Marxa per la Ciència. Després de setmanes de dubtes i contratemps, investigadors de Girona, Madrid, Sevilla, Barcelona i Granada han confirmat que organitzen protestes i debats, en el marc de la que s’espera que sigui la manifestació mundial més gran portada a terme per la comunitat científica.

    La Marxa per la Ciència central tindrà lloc a Washington DC (EUA) el 22 d’abril, Dia de la Terra, però més de 500 ciutats de tot el món estan organitzat esdeveniments paral·lels.

    «La ciència, els científics i la política basada en l’evidència científica estan sent atacades. Les retallades, la censura, la desaparició de les dades i les amenaces de desmantellar les agències governamentals ens amenacen a tots i posen en risc la salut, el menjar, l’aire, l’aigua, el clima i el treball», afirma el manifest de la marxa, que la defineix com una «celebració de la ciència […] ben finançada i comunicada al públic». «Serà un dia històric», va afirmar Valorie Aquino, antropòloga de la Universitat de Nou Mèxic, experta en com el clima va afectar les societats del passat i una de les promotores d’aquesta mobilització.

EL XOC AMB DONALD TRUMP / La idea de la marxa va néixer al gener en xarxes socials de joves investigadors dels Estats Units. El nou president Donald Trump, amb el suport de creacionistes i negacionistes del canvi climàtic, feia mesos que contraposava «fets alternatius» a les troballes científiques. Poc després, el president va intentar impedir l’entrada d’immigrants de set països, entre ells nombrosos científics. I el seu primer pressupost va passar el corró sobre la inversió en receca científica.

    «La proposta va créixer exponencialment en qüestió de dies», va afirmar Aquino. «Ens va inspirar veure que es plantejaven marxes fora [dels Estats Units]. M’emociona veure que hi ha tanta gent que vol que la ciència tingui un paper més fort», va afegir.

    Girona va ser el primer lloc d’Espanya de sumar-s’hi. «Quan els polítics amaguen l’evidència científica, pot passar qualsevol cosa. És un atac a uns valors comuns fonamentals», va explicar Esteve Farrés, físic a cavall entre la investigació i la indústria, que va ser qui va agafar la iniciativa. A Girona se celebrarà una taula rodona amb professors universitaris al centre cívic Pla de Palau.

    La marxa ha assumit matisos locals en cada ciutat. Les retallades a la ciència són un dels aspectes més destacats per les iniciatives espanyoles. «Que es torni al pressupost anterior a la crisi, que la recerca no depengui tant de l’agenda política i estructurar la carrera investigadora» són algunes de les peticions fetes per  la marxa de Madrid, segons Javier Jiménez, periodista científic i portaveu de la iniciativa. A Madrid, la marxa anirà del Ministeri d’Educació al d’Hisenda.

    «Reclamem el nostre dret com a societat a construir un futur on les dades pesin més que l’interès», afirma Francisco Vega, investigador en biomedicina del càncer de la Universitat de Sevilla. Allà, la marxa començarà a la plaça Nova.

Notícies relacionades

DIÀLEG AMB LA SOCIETAT / A Barcelona es vol destacar el diàleg amb la societat. «Es necessita un nou contracte social per als científics: una ciència més implicada amb la societat. No és casualitat que la marxa se celebri el Dia de la Terra», afirma Gilles Mirambeau, professor de la Universitat Pierre et Marie Curie-Sorbonne de París, exinvestigador d’un centre de Barcelona, i impulsor de la revista Euroscientist.

    A Barcelona se celebrarà una jornada amb debats, tallers, espectacles i moments lúdics, a la plaça interior del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. «Els científics viuen en una societat on hi ha famílies, polítics, emprenedors…», afirma Yoran Beldengruen, doctorand de l’Institut de Química Avançada de Catalunya, que està organitzant l’esdeveniment de Barcelona.