història en la carrera espacial

SpaceX llança amb èxit el primer coet reciclat

Aquesta fita podria reduir dràsticament els costos dels vols espacials

spacex-falcon-9-ap

spacex-falcon-9-ap

1
Es llegeix en minuts

L’empresa nord-americana SpaceX, d’Elon Musk, va llançar dijous a la nit el seu primer coet reciclat, una fita en l’aposta de la companyia per reduir els costos de llançament perquè un dia els humans puguin realitzar vols espacials i colonitzar Mart. 

    

La nau, que va enviar a l’espai un satèl·lit de telecomunicacions de la firma luxemburguesa SES, es va enlairar de la seva plataforma del Centre Espacial Kennedy a les 18.27, hora local, amb un cel clar. La fase principal del coet Falcon 9, de 41 metres d’altura, que es va separar de la resta de la missió 2 minuts i 41 segons després, va tornar a posar-se suaument sobre una plataforma flotant en l’oceà Atlàntic 8 minuts i 32 segons després del llançament. El llançador reciclat ja havia servit per enviar, l’abril del 2016, la càpsula Dragon cap a l’Estació Espacial Internacional (ISS) en una missió d’aprovisionament en el marc d’un contracte amb la NASA.

CANVI «REVOLUCIONARI»

«Això serà una enorme revolució en els vols espacials», va dir Musk durant una retransmissió per internet des del centre de control a Cap Canaveral, després de l’aterratge autònom del Falcon 9. «Han passat 15 anys per arribar a aquest punt», va afegir.

    

El desembre del 2015, SpaceX va aconseguir fer aterrar per primera vegada un coet orbital després del seu llançament, una gesta que ja ha repetit en vuit ocasions. Amb la reutilització de coets, SpaceX pretén ara reduir els costos de les missions al voltant d’un 30%, ha explicat la companyia.

Notícies relacionades

    

L’empresa ha indicat que el preu de llançar un Falcon 9 és d’uns 58 milions d’euros, però encara no ha precisat a quant puja en el cas d’un coet reaprofitat. SpaceX també treballa en un vehicle espacial de passatgers i dos clients no identificats ja s’han inscrit per a un futur ­viatge al voltant de la Luna. L’objectiu a llarg termini, segons Musk, són els viatges d’anada i tornada al planeta Mart.