L'ADN DE LA SETMANA

Sintètic

Avança el projecte per construir artificialment el genoma d'un llevat

levadura

levadura

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

En la revista 'Science' s’acaben de publicar una  sèrie d'articles que presenten el projecte de construir el genoma d’un llevat de forma completament sintètica. Per portar-ho a terme s’ha desenvolupat un programa de disseny de genomes amb la intenció de millorar el seu funcionament. Ja se n’ha sintetitzat un terç.

El llevat 'Saccharomices cerevisae' és un dels organismes més estudiats. Les seves diferents soques s’utilitzen universalment per a la fermentació de pa, cervesa o vi. No es tracta d’un bacteri sinó d’un eucariota, cosa que vol dir que el seu genoma és al nucli de la cèl·lula i per tant alguns dels mecanismes de regulació dels gens són similars als dels animals o les plantes. El seu genoma compta amb 12 milions d’unitats, unes 250 vegades menys que l’humà, i uns 6.000 gens, dels quals es té informació de la funció d’unes tres quartes parts.

Notícies relacionades

Aviat farà tres anys des que es va publicar la construcció d’un cromosoma de llevat. Era una fita rellevant. Ara es publiquen els primers resultats d’un projecte anomenat Sc2.0 en què un consorci amb membres dels EUA, la Xina, Singapur, Austràlia i el Regne Unit es planteja sintetitzar tot el genoma però al mateix temps millorar-lo. Han posat a punt un programa anomenat Biostudio que té com a finalitat dissenyar els cromosomes evitant problemes que s’han identificat i eliminant els elements mòbils que no semblen tenir una funció directa en el genoma.

També han construït un nou cromosoma amb els gens relacionats amb la síntesi de proteïnes. El treball ha sigut provat en tres cromosomes dels 16 que té el llevat i sembla funcionar adequadament. Es tracta d’una etapa molt clara cap a la síntesi completa d’un genoma que ha sigut millorat i netejat de possibles elements inútils. Els autors reconeixen que es podrà fer el mateix amb altres genomes, inclòs l’humà. Encara que no ha arribat el moment, sens dubte hauríem de parlar-ne. 

Temes:

Genètica