Estudi publicat a 'Cancer Research'

Creat un virus que redirigeix el sistema immunitari contra les cèl·lules tumorals

El treball, d'investigadors d'Idibell, obre la porta al desenvolupament de noves pautes terapèutiques en diversos tipus de càncer

20170216 alemany canres2

20170216 alemany canres2

2
Es llegeix en minuts

Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) han desenvolupat un virus oncolític capaç de redirigir el sistema immune del pacient contra les seves cèl·lules tumorals.

En un comunicat, el centre d'investigació ha detallat que el grup, liderat pel doctor Ramon Alemany, ha publicat el seu treball, que obre la porta al desenvolupament de noves pautes terapèutiques en diversos tipus de càncer, a la revista 'Cancer Research'.

"Treballem amb adenovirus oncolítics, virus modificats perquè ataquin exclusivament cèl·lules canceroses sense atacar el teixit normal, a manera de teràpia dirigida", explica el primer autor de l'estudi, Carlos Fajardo.

MODIFICACIÓ

Els adenovirus són una família de virus que poden causar refredats, conjuntivitis o gastroenteritis, però, una vegada modificats per adquirir selectivitat cap a les cèl·lules tumorals, tenen un gran potencial per ser utilitzats com a teràpia contra el càncer.

En aquest camp hi ha diverses limitacions, una de les quals és el mateix sistema immune, que reconeix el virus com a patogen i per tant l'ataca.

"El que intentem fer és redirigir el sistema immune perquè ataqui les cèl·lules canceroses en lloc del virus. D'aquesta manera, no només evitem que el virus sigui eliminat de l'organisme massa aviat, sinó que complementem la seva acció sumant-hi la dels limfòcits T", ha relatat Fajardo.

ANTICOSSOS

Per aconseguir-ho, els investigadors es van servir dels anticossos BiTE ('bispecific T-cell engager antibodies'), desenvolupats fa poc, que són capaços de connectar de manera específica els limfòcits T amb algunes proteïnes expressades a la superfície de les cèl·lules canceroses, una connexió que activa la cèl·lula T, que ataca i destrueix la cèl·lula tumoral.

"Modifiquem el virus perquè, quan infecti la cèl·lula tumoral, aquesta secreti un BiTE específic contra la proteïna EGFR, que està sobreexpressada en molts tipus de càncer", ha indicat Fajardo.

En estudis in vitro, l'equip d'investigació va observar que aquests BiTE eren capaços de captar els limfòcits T presents en el medi perquè ataquessin les cèl·lules canceroses adjacents.

Addicionalment, estudis en ratolins van demostrar que el virus armat amb el BiTE era capaç d'augmentar la presència de limfòcits T en els tumors, i donar com a resultat una millor eficàcia antitumoral.

Notícies relacionades

Actualment, la viroteràpia en càncer és un camp molt actiu en investigació gràcies als avenços en immunoteràpia desenvolupats en els últims anys.

"Amb aquests resultats, intentarem atraure l'interès de les empreses que desenvolupen BiTE per establir acords de col·laboració per al desenvolupament clínic de virus armats amb BiTE", ha destacat el doctor Alemany, que ha afegit que també estan explorant el desenvolupament de virus que dirigeixin els limfòcits T contra els fibroblastos de l'estroma tumoral, per eliminar-lo.